Вие сте тук: Начало Новини Повече дух на култура и автентичност след ремонта в квартал „Капана”

Повече дух на култура и автентичност след ремонта в квартал „Капана”

Проектът е особено важен, тъй като е част от стратегията на Пловдив в кандидатурата за Европейска културна столица през 2019 г.

Със символична първа копка кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-кметът на общината Стефан Стоянов дадоха старт на ремонтните дейности в квартал „Капана“. Пешеходната зона ще бъде разширена с още пет улици – „Евлоги Георгиев”, „Георги Бенковски”, „Княз Богориди”, „Братя Пулиеви” и „Магура”.

Тъй като със своята самобитна атмосфера и дългите си традиции в търговията и занаятчийството „Капана” е сред най-знаковите места, с които пловдивчани се гордеем, стремежът ни е да запазим максимално автентичния вид на квартала, подчерта инж. Тотев. Затова няма да бъдат поставяни цветни павета, а изцяло оригинален паваж. Настилката ще е на едно ниво, като каменни бордюри ще маркират мястото, на което са били тротоарите. Преди това предстои подмяна на цялата подземна инфраструктура, както и обновяване на осветителните тела. Това е проектът, в който ще бъдат вложени най-много павета от улиците,  където паважната настилка се заменя с асфалт.

Специални антипаркинг колчета, вписващи се сред колорита на „Капана”, ще бъдат монтирани, за да ограничат максимално възможността за постоянно паркиране в квартала.

Проектът е особено важен, тъй като е част от стратегията на Пловдив в кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 г., отбеляза инж. Тотев. „Капана” има потенциал да се превърне в първия български арт квартал и да се насити с още по-голямо съдържание и живот, отколкото има в момента. Затова се опитваме да изнасяме максимално съдържание от културния календар именно тук. През цялата година и особено през летните месеци ще видим много арт прояви – поне 5 фестивала и още няколко събития, сред които инсталация с международно участие на едно голямо огледало, наречена „Проект нула”, обясни заместник-кметът Стефан Стоянов.

Работата в „Капана” е част от обновяване на настилките в пешеходните зони на Пловдив. През 2014 г. проектите в това направление са много амбициозни. Благодарение на взетото през миналата година решение на Общинския съвет и своевременно проведените процедури, имаме възможност да стартираме реалните дейности и още в средата на януари да бъдем за втори път на терен, което показва волята на това управление да не губи нито един месец и дори нито един ден, в който можем да работим за обновяването на нашия град, каза кметът. Освен „Капана”,  тази година в плановете е включен и последният етап от пешеходната зона на централната градска част – ул. „Райко Даскалов” от бул. „Шести септември” до Пешеходния мост.

Започналите дейности в квартал „Капана” ще се извършват поетапно в различните улици, очаква се да приключат за около два месеца и да създадат възможно най-малко неудобство на търговците.