Вие сте тук: Начало Новини Посланици от цял свят посетиха Пловдив и Тракия икономическа зона

Посланици от цял свят посетиха Пловдив и Тракия икономическа зона

Посланиците на държави от цял свят разгледаха индустриалните зони „Раковски“ и „Марица“, част от „Тракия икономическа зона“ в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов, на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров и председателя на „Клъстър Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев.

По време на официалното си посещение те се запознаха с предимствата на търговската зона и видяха примери за успешен бизнес и добро и развито производство, като разгледаха завода на АББ и логистичната база на Кауфланд.

„Тракия икономическа зона отдавна премина своя регионален мащаб. Това е най-голямото икономическо струпване в страната. Предизвикателствата през последните 20 години ни помагат днес да предадем опита си на тези, които искат да стартират подобни проекти. Това е прекрасен пример за успешната съвместна работа между много хора и институции“, заяви кметът Иван Тотев.
Той посочи, че бъдещите ни планове е създаване на международни контакти с различни фирми.

„Успешният бизнес модел на Тракия икономическа съдейства за установяването в България на водещи международни компании и за разширението на съществуващи производства, което от своя страна е индикатор за добрите условия за инвестиции в страната“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Над 2 млрд. евро за инвестирани в Тракия икономическа зона. Тук ръка си подават иновации, нови технологии, наука. Това е лицето на Пловдив, тясно си сътрудничат публично-частно партньорство, общини и държава, което е важно за региона“, коментира областният управител Здравко Димитров.

Пламен Панчев благодари на първите инвеститори от Тракия икономическа зона и подчерта, че с такива партньори се работи лесно, защото са разширили дейността си и са привлекли и други фирми. Той припомни, че в зона Раковски има 24 компании , както и най-голямата логистика – 80 000 кв. м.

До края на годината предстои да бъде изграден образователно-квалификационен център, ориентиран към фирмите в зоната. Той ще бъде съвместен проект на общините от региона, ТИЗ и правителството.