Вие сте тук: Начало Новини Подписват договора за проектиране на коритото на река Марица

Подписват договора за проектиране на коритото на река Марица

Заданието предвижда използването на естествени материали, оформяне на коритото и прибирането му в центъра, оформянето на зони за спорт и почивка.

На 24-ти февруари 2016 г. официално ще бъде подписан договорът за проектирането на коритото на река Марица, с което ще бъде даден символичният старт на проекта. Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който допълни, че вече има избран изпълнител – „Проджект планинг енд инвестмънт“ ООД. Цената, която е получена по време на обществената поръчка е с около сто хиляди лева по-малко от обявената.

Първата зона, която ще бъде възложена за проектиране, е брегът от западната страна на моста на бул. „Васил Априлов“ до жилищен комплекс „Марица Гардънс“, тъй като това е най-невралгичното място. Предвижда се през месец септември община Пловдив да подаде документи пред Междуведомствената комисия за предотвратяване на бедствия и аварии за изграждане на подпорна стена в този участък.

След това на база на техническото задание, което бе разработено след няколко обществени обсъждания, започва проектирането на реката. Общата рамка е зададена в самото задание, а именно – използването на естествени материали,  оформяне на коритото и прибирането му в центъра, заливни тераси с възможност за зони за спорт и рекреация. На отделни места ще бъдат запазени групи дървета, които да служат за почивка на прелетните птици.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев съобщи още, че днес на ОП „Жилфонд“ е възложено укрепването на подпорната стена на река Марица в района на панаира, което ще струва около 40 000 лева.