Вие сте тук: Начало Новини Подписаха заема от ЕБВР за изграждането на важни инфраструктурни обекти в Пловдив

Подписаха заема от ЕБВР за изграждането на важни инфраструктурни обекти в Пловдив

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и Жан Патрик Марке от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ подписаха Споразумението за заем между общината и финансовата институция.

„Дойде денят, в който финализираме един проект, по който цялата администрация работи през последните повече от три години. Желанието ни бе да решим някои много важни градски проблеми, които не могат да бъдат решени с инструментите на местния бюджет и знанията, които имаме“, заяви кметът инж. Иван Тотев. Той допълни, че проектът касае много важни пътни отсечки, но е и нов подход в управлението на публичната инфраструктура с дългосрочния договор за поддържката й, нещо уникално за България , което ще е пример и за други общини, когато подхождат към изпълнението на проекти за изграждането на публична инфраструктура.

„Проектът бе многократно обсъждан, премина най-малко през двама министри на финансите, двама областни управители и вече сме в деня, в който можем официално да подпишем договора, което ни кара да бъдем щастливи. От тук нататък започва реалната работа по изпълнението, което е най-трудната част. По пътя на изпълнението ще вървим заедно с колегите от Европейската банка за възстановяване и развитие, които бяха с нас и по време на подготовката. Надяваме се, че през пролетта на 2015-та година ще стартираме фактическото изпълнение на дейностите, като до тогава имаме да свършим също много работа с подготовка на процедурите“, каза още кметът на Пловдив Иван Тотев.

Със средствата от заема в размер на 14.2 милиона евро ще бъдат изпълнени четири много важни инфраструктурни обекти в Пловдив – „Коматевско шосе“ – основен път за квартал Коматево и Родопската яка с изключително интензивен трафик; един от най-натоварените булеварди в града бул. „Руски“; бул. „Шести септември“ – част от републиканската пътна мрежа, много важна част в концепцията на общината за скоростно преминаване изток –запад; както и изграждането на един изключително важен булевард „Северен“ с огромно значение на бизнеса, който свързва града с една натоварените търговски зони – булевард „Брезовско шосе“.

„Значението на тези проекти многократно е коментирано. Всеки един от тях има своето място в социалния и икономическия живот на Пловдив и съм щастлив, че вече можем да говорим за линейни графици за изпълнение“, допълни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и благодари на екипа на ЕБВР за търпението и подкрепата.

От своя страна представителят на Европейската банка за възстановяване и развитие Жан Патрик Марке сподели, че финансовата институция е изключително щастлива да допринесе за изграждането на пътните обекти в Пловдив. „Този заем е признак на една убеденост, че банката вярва в Община Пловдив. Ние успяхме да дадем много добри условия за заема, защото смятаме, че градът е много добре управляван и има добър бюджет. Това е едно дългосрочно партньорство, но съм щастлив, че този проект ще допринесе за Европейска столица на културата след пет години. Надяваме се, че работата ще започне най-късно в средата на следващата година и гражданите на Пловдив ще видят резултатите най-скоро. Поздравления г-н Кмете, поздравления за екипа и за Вашата усърдна работа“, каза още Жан Патрик Марке от ЕБВР.

Заемът е със срок от 13 години, в който влиза 3-годишен гратисен период по отношение на изплащане на главницата. Лихвата е плаваща - 2.65 процента върху шестмесечния юрибор, който в момента е 0.18. Лихвеният процент е доста изгоден и на фона на типичните сделки, които ЕБВР прави с общини, обясни Илия Кардашлиев от банката.