Вие сте тук: Начало Новини Подписаха договора за прехвърлянето на държавния дял от „Свободна зона“ АД

Подписаха договора за прехвърлянето на държавния дял от „Свободна зона“ АД

С безвъзмездното дарение на 46,4 % община Пловдив става мажоритарен собственик на дружеството.

Министърът на финансите Владислав Горанов и кметът на Пловдив Иван Тотев подписаха договор, с който 141 988 обикновени поименни налични акции с право на глас от „Свободна зона" - Пловдив се прехвърлят на общината. С безвъзмездното дарение на държавния дял в размер на 46,4% общината става мажоритарен собственик на дружеството. На церемонията в заседателната зала на Община Пловдив присъства и председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

„Община Пловдив е деен участник в управление на „Безмитна зона”. С подписване на днешния договор и прехвърлянето на акциите се дава нова добавена стойност и допълнителни възможности пред инвеститорите, като се предоставя нов тип услуга за тях”, заяви кметът Иван Тотев.

Разговорите с Министерство на финансите за придобиване на дяловете от дружеството, започнали преди 3-4 години, бяха финализирани след решението на Министерски съвет за безвъзмездното им прехвърляне. Сега Община Пловдив става мажоритарен собственик с около 86% от тях. Вече има идеи как да се развива и разширява дружеството, за да се осигури  допълнителна възможност за инвестиции и да се увеличават конкурентните предимства в региона.

Според министър Владислав Горанов Южна България и особено Пловдивският регион ще продължа да се развиват така успешно, както и досега и проблемът пред инвестициите вече ще бъде ниското ниво на безработица и липсата на работна ръка.

„Свободна зона – Пловдив” през последните две години се развива много добре, но имаме още много идеи как да се продължи нататък. Чрез дружеството ще осигурим и свободна зона за бъдещите инвеститори на летище „Пловдив”, допълнителен бонус, с който да се осъществи и развитието на летището”, уточни председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси в 43-тото Народно събрание Менда Стоянова.

Към настоящия момент „Безмитна зона – Пловдив” е със запълнен капацитет на 100% от наематели, а в сметките си има над 1 700 000 лева.