Вие сте тук: Начало Новини Подновиха археологическите проучвания на „Източната порта на Филипопол“ 40 години след разкриването й

Подновиха археологическите проучвания на „Източната порта на Филипопол“ 40 години след разкриването й

„Източната порта“ е сред най-значимите обекти в безценното културно-историческо наследство на Пловдив. 90 на сто е проучена, но искаме да я възстановим в нейния пълен блясък.“ Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при старта на археологическите разкопки.

Обектът е разкрит през 1976-1978 г. от археолозите Лилия Ботушарова Елена Кесякова. Добре запазена и почистена е широката 13 м централна улица /една от най-широките в Римската империя/, архитектурните елементи в римо-коринтски стил, тротоарите и останките от прилежащите сгради.

„Най-много ни интересува частта от портата под насипа, който в момента осигурява достъп до обекта. Оттук е бил пътят към Константинпол, императори са минавали под триумфалната арка на това място, отивало се и към пристанището на река Марица“, посочи инж. Тотев.

„Източната порта“ е обект с много висок потенциал за възстановка във вертикален план, тъй като имаме чудесно съхранена архитектура – база и капители“, потвърди археологът Мая Мартинова, ръководител на екипа от Регионалния археологически музей, който извършва проучванията.

Според запазени надписи строителството се датира към 172 г. при император Марк Аврелий, открит е също сектор на крепостна стена с две кули от късната античност.

По думите на археолог Мартинова самата порта по план е трипилон – с основен централен вход и два малки входа. Има данни, че в нея е интегрирана по-ранна почетна арка, която вероятно е построена по времето на император Хадриан и се свързва с негово посещение в града. Останките точно от тази арка се почистват в момента.

Очаква се до края на археологическия сезон проучването на обекта да приключи, като за целта са отпуснати 20 хил. лв. Кметът Иван Тотев е категоричен, че ако се наложи, ще бъде осигурено допълнително финансиране. С археолозите дори е обсъждана промяна в уличната регулация и нова организация на движението, за да се разкрие цялата красота на обекта.

Паралелно с археологическите проучвания предстои да се разработи проект за реставрация, консервация и социализация на обекта, който да се съгласува в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/. Като част от проекта ще се включи изграждането на информационен център. За целта с решение на Общинския съвет междувременно беше закупена къща в съседство, като идеята е в нея да има панорамна тераса с изглед към „Източната порта“.

„Очакваме следващата пролет Министерството на регионалното развитие и благоустройството да отвори специална програма за паметници на културата, по която да кандидатстваме за финансиране с вече готовия и одобрен проект“. По оперативна програма „Региони в растеж“ предстои да обновим инфраструктурата в цялата прилежаща зона, включително и ул. „Цар Иван Срацимир“, която свързва „Източната порта“ с Малката базилика“, обясни инж. Иван Тотев.

Той подчерта, че възобновяването на работата по обекта 40 години след неговото разкриване стана възможно след като в края на август с решение на Министерския съвет Община Пловдив получи правото да управлява за срок от 10 години комплекса „Източна порта на Филипопол“ с мотивите, че предоставянето му на общината ще позволи реставрация, експониране и управление, които да спомогнат за развитието на културния туризъм.

От „Източната порта“ през ул. „Цанко Лавренов“ е един от входовете към Стария град. Преди три години на площад „Александър Малинов“ бяха изградени кръгово кръстовище и паркинг за автобуси. За много туристи това е първото място, което виждат при посещението си в града, и е важно какво ги посреща, смята инж. Тотев.

Интерес към разкопките веднага проявиха група туристи от Австралия, които поздравиха кмета на Пловдив Иван Тотев за красивия град.