Вие сте тук: Начало Новини Подкрепа от Рим за Античния Пловдив

Подкрепа от Рим за Античния Пловдив

Специална грамота „Фонтане ди Рома“ от община Рим за кмета инж. Иван Тотев донесе заместникът му Стефан Стоянов, който се завърна от двудневно посещение в италианската столица.

Той беше там заедно с министъра на културата Вежди Рашидов, за да популяризират кандидатурата на Пловдив за европейска културна столица през 2019 г.

Специалният 15-минутен филм и книга за Античния  Пловдив  предизвикаха интерес сред италианската общественост и специалисти.  Срещнахме много приятели на Пловдив, които са възхитени от неговите археологически ценности и история, Рим е готов да ни помага в опазването и развитието на нашето културно наследство, разказа Стоянов.

На презентацията, допълни той, присъстваха президентът на комисията по външна политика на област Лацио и град Рим Даниело Качони, както и шефът на дирекцията за археологическите паметници на културата във Вечния град Маурицио Анастасий. Двамата ще бъдат начело на италианска делегация, която ще пристигне в Пловдив рано напролет.

Очакваме логистична подкрепа и експертна помощ при управлението на културната инфраструктура и музейното дело, обясни инж. Тотев и припомни, че в предизборната програма на ГЕРБ е предвидено създаването на музей на римското наследство, както и изграждането на подземния музей на Филипопол под  площад  „Централен“.