Вие сте тук: Начало Новини Подготвят въвеждането на първата в Пловдив система за споделено ползване на велосипеди

Подготвят въвеждането на първата в Пловдив система за споделено ползване на велосипеди

Предвижда се изграждането на около 100 велопаркинги с общо 1600 места.

Усилено се работи по подготовката за въвеждането на първата в Пловдив система за споделено ползване на велосипеди. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на кмета на общината инж. Иван Тотев и заместник-кмета по спорт Георги Титюков.

Това е част от стратегията „Пловдив – град на велосипедиста 2010 – 2020“, уточни Титюков и припомни, че градът вече разполага с 48 километра модерни велоалеи, изградени по европейски проект, както и че при реконструкцията и строителството на пътища, се изграждат нови алеи.

„Пловдив е град, който може да 15-20 минути да бъде прекосен с колело. За това е много важно въвеждането на този алтернативен транспорт“, подчерта заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика. Той уточни, че във всички райони са проведени анкети по темата, като резултатите от допитването вече се обобщават.

Предвижда се в целия град да бъдат изградени около 100 велопаркинги с по 16 конзоли средно или 1600 паркоместа общо. Планира се да бъде внедрена система за наем на около 800 специално изработени колела с допълнителни системи срещу кражби.

Проучват се възможностите за кандидатстване по европейски програми за финансиране на проекта.