Вие сте тук: Начало Новини Пловдивските футболни клубове единни за изграждането на стадион „Пловдив“

Пловдивските футболни клубове единни за изграждането на стадион „Пловдив“

Пловдивските футболни клубове се обединиха в подкрепа на идеята за изграждане на стадион „Пловдив“. Това стана ясно след среща на кмета Иван Тотев и заместник-кметовете Георги Титюков и Розалин Петков днес в Община Пловдив с представителите на ръководствата на футболните отбори.

„Желанието и на Община Пловдив, и на ръководствата на футболните клубове е да имаме стадион, подходящ за провеждане на европейски и световни първенства“, посочи кметът Инат Тотев и допълни, че намерението на всички е след обновяването на съоръжението, то ще бъде използвано от отборите, каквато е била идеята при първоначалното му изграждане в края на 80-те години.

Футболните клубове ще имат собствени спортни бази, които и в момента стопанисват, където да могат да се играят срещи от вътрешното първенство, а големите дербита ще бъдат на стадион „Пловдив“.

От разговорите стана ясно, че футболните отбори са единни и че искат да използват стадиона.

„Благодаря на ръководствата на футболните отбори, че откликнаха за днешната среща, която се организира във връзка с намерението на държавата за изграждане на 4 футболни стадиона с оглед на кандидатстването на страната ни за предстоящите европейско и световно първенство“, сподели още Иван Тотев.

„Този вариант нас ни удовлетворява и ще позволи изграждането на стадион „Локомотив“ за 4-та категория на УЕФА и 10 000 места. Пловдив винаги е бил футболен град и е дал много на българския футбол“, заяви Христо Крушарски и категорично застана зад идеята за голям стадион „Пловдив“.

„Приветстваме идеята, която няма нищо общо с желанието за изграждане на собствена спортна база, посочи Иван Йотков. Стадион „Пловдив“ трябва да го има и ще бъде използван, тъй като се вижда, че положителната енергия на футболен Пловдив е огромна. Доказателство за това е и участието на двата пловдивски клуба на финала за „Купата на България“.

„Спартак Пловдив твърдо застава зад позицията на всички отбори и „За“ идеята за изграждане на стадион „Пловдив“, каза Тодор Симеонов от ФК „Спартак“.

Христо Христов, президент на ФК „Марица“ също потвърди, че застава зад идеята още повече че Пловдив е футболната столица на България“ след участието на „Локомотив“ (Пловдив) и „Ботев“ (Пловдив) на финала на първенството. „Подобно съоръжение ще се отрази много добре за цялата спортна общественост и ще подпомогне за развитието на детско-юношеските школи“, коментира Христов.

„Вече имаме съгласието на лекоатлетическите клубове за изграждане на нов модерен стадион, който да се използва само за тях - на мястото на ученическия стадион с площ от над 35 дка с писта за бягане с 9 коридора и писта за загряване около 5-то игрище“, обясни заместник-кметът Георги Титюков.

Той уточни, че предстои 200 000 лева от бюджета за стадион „Пловдив“ да бъдат прехвърлени за конкурс за лекоатлетическия стадион, като техническото задание за проектиране ще бъде съобразено и с отборите по лека атлетика.

На днешната среща с ръководствата на футболните клубове в Пловдив обсъдиха и предстоящия финал за Купата на България между „Локомотив“ и „Ботев“.