Вие сте тук: Начало Новини Пловдивската Езикова гимназия “Иван Вазов” става пилотно училище в България за обучение в облака

Пловдивската Езикова гимназия “Иван Вазов” става пилотно училище в България за обучение в облака

България,Първата и засега единствената паралелка в цяла България, в която всеки ученик работи със свой Chromebook, преносим компютър, специално създаден за училища в облака беше официално представена.

Днес в Езикова гимназия „Иван Вазов“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Пловдив Иван Тотев, заместник-кметът Стефан Стоянов и началникът на РУО Иванка Киркова посетиха учениците от френската паралелка на 8 Ж клас.

Те се запознаха с пилотната програма, която стартира преди два месеца и според която учителите преподават единствено и само чрез технологии, т.е. без хартиени учебници.

Предизвикателство е към всички учители да направят ученето по-привлекателно, да провокират интереса на децата към ученето, да се направи обучението по-интересно. Това заяви министърът на образованието и науката при официалното представяне на пилотния проект.

Технологиите и дигитализацията предоставят възможност да се включат повече информационни източници, повече знания и умения в един час.

Внедряването на информационните технологии са начин да подобрим обучението, но основният фактор в класната стая остава учителят, който да организира учебния процес и учениците да бъдат активни участници в него, допълни министър Вълчев. Той бе категоричен, че дигитализацията променя не само начина на учене, а и начина на живот.

Община Пловдив е една от малкото общини, които провеждат иновативни политики, отличаващи се в поглед в бъдещето, които надграждат микса от дейности, които Министерството финансира, като и определят посоката, в която трябва да се развива образованието, заключи министърът на образованието и науката.

„Много съм впечатлен от това, което виждам. През последните 5-6 години Община Пловдив провежда политика, според която осигуряваме финансиране, а училищата могат да кандидатстват за финансиране по програмите за внедряване на облачните технологии.

От Вашите успехи зависи дали проектът, който вие днес ни представяте, ще продължи и в други класове и училища“, посочи кметът Иван Тотев.

Chromebook е преносим компютър, специално създаден за училища в облака. Той е изключително лек, така че раницата ни вече не тежи. Батерията издържа цял ден без да падне, а ако се наложи да се зареди, в класната стая имаме зарядна безжична станция, обясни 8-класникът Траян.

Всеки ученик си има свой акаунт в облака, както и електронна поща, за да комуникира със съучениците си и с учителите, а всички файлове са подредени в папки, за да улесняват работата на класа. Учениците разполагат с общ чат, където могат да се споделят идеи и да се задават въпроси.

Внедряването на облачна платформа е подпомогнато от проекта “Училище в облака” на Община Пловдив, в партньорство с Център за творческо обучениe, сподели директорът на езиковата гимназия Вихра Ерамян.

Днес учениците нагледно представиха как могат да работят в екип по различни зададени проекти, как комуникират и коментират помежду си и с учителите целия образователен процес. Те показаха как може да се учи навсякъде и по всяко време; екипно или индивидуално.

Устройствата Chromebook са проектирани специално за учебна среда, където корпусът, екранът, клавиатурата и цената на устройството са съобразени със специфичните нужни на училището.

Целта е до 2023 г. всички 1200 гимназисти да имат свой Chromebook. Гимназията вече внедри облачна платформа Google G suite за образованието, в която всеки ученик и учител разполага с електронен профил в домейна на организацията.