Вие сте тук: Начало Новини Пловдивчани се поклониха пред Васил Левски

Пловдивчани се поклониха пред Васил Левски

С поднасяне на венци и цветя Пловдив почете 139-тата годишнина от смъртта на Апостола

139-тата годишнина от обесването на Васил Левски бе почетена в Пловдив. Пред паметника на Апостола на централната алея на Бунарджика се събраха кметът инж. Иван Тотев, общински съветници от всички политически сили, районните кметове, военни, общественици, граждани и много ученици.

„Няма сред българските революционери друга личност, толкова лишена от суета, гордост и самохвалство.  Всяко честване на Левски трябва да бъде повод за преосмисляне на ценностите ни, а не формален ритуал, на който се повтарят фрази и оценки, целящи единствено възхвалата и величието на героя“,  заяви в словото си директорът на Регионалния исторически музей н.с Стефан Шивачев.

„Докато има българи на тоя свят, те ще се задавят от гордост и сълзи, коленичейки пред своя Апостол, защото този народ от еретици има една религия – България и има един идол – Васил Левски“ - с тези думи завърши словото си Стефан Шивачев.

С минута мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Васил Левски. В знак на почит признателните граждани отрупаха с венци и цветя паметника на Апостола.

Левски е пример за всички нас и е важно да се стремим да живеем по неговите завети, сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той изрази надежда скоро да дойде това бъдеще, за което се е борил и дал живота си Апостола.