Вие сте тук: Начало Новини Пловдивчани отбелязаха 164-тата годишнина от рождението на Христо Ботев

Пловдивчани отбелязаха 164-тата годишнина от рождението на Христо Ботев

Граждани от различни възрасти, общественици и политици почетоха делото на великия българин

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-областният управител Георги Игнатов, районните кметове, общински съветници и други граждани се събраха пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина, за да почетат 164-тата годишнина от неговото рождение.

Давам си сметка, че ако не беше твоята героична смърт, можеше да доживееш 70-80, защо не до 100 години. Удивително близко е времето – щеше да ни дели само един човешки живот. Щеше да си видял свободата на своето свидно Отечество, на твоя обичен многострадален народ. Щеше да си вкусил от свободата, да си я изживял. Със сигурност щеше да си преживял и множество разочарования, да си опитал горчивината на този тъй примамлив иначе плод. Но дали щеше да останеш онзи величав герой, пред който се прекланяме и който честваме днес? – каза писателят Димитър Атанасов в своето слово „Монолог пред паметника на Ботев в Цар Симеоновата градина“.

Когато се оплакваме и недоволстваме от най-малките проблеми,  нека си спомним за трудните времена, в които са живели Ботев и другите борци за национална свобода, призова кметът Иван Тотев пред журналисти.  Той допълни, че дати като днешната са много важни, защото трябва да помним историята - това, което сме, и жертвите, които сме дали като народ.

Пред паметника на поета бяха положени венци и цветя, представителна рота от 68-ма бригада – специални сили отдаде военни почести.