Вие сте тук: Начало Новини Пловдив започва мащабни инфраструктурни проекти

Пловдив започва мащабни инфраструктурни проекти

Кметът инж. Иван Тотев в интервю за вестник "Капитал Дейли", автор Дарина Черкезова

Г-н Тотев, как ще подобрите условията за правене на бизнес в Пловдив?

За съжаление със сегашната законодателна рамка общините нямат големи възможности за осигуряване на условия за привличане на инвеститори, което е сериозен проблем. Това, което една община може да направи, е да предостави земя без търг на инвеститори първи клас и с решение на общинския съвет да се опрости евентуално такса битови отпадъци. Затова са много важни и промените в Закона за насърчаване на инвестициите, включване на общините като субекти, които да имат повече правомощия и свобода на действие.

В момента организираме структурата си така, че да сме "по-приветливи". Създадохме звено "Развитие", което има за цел да промотира община Пловдив като добро място за правене на бизнес. А също така да подпомага реализирането на конкретни проекти.

Планираме да подготвим портфолио с всички проекти – частни и общински, които са приключени или са в етап на развитие.

Планираме и да възложим обществена поръчка на консултант, който да подготви анализ за конкурентните предимства на Пловдив и региона. Плановете ни са да я обявим до средата на април, като се надявам до начало на лятото да е избран изпълнителят, а в най-добрия случай анализът да е готов през август.

Кои ще са основните инвестиционни проекти на общината през 2012 г.?

Ще използваме бюджетните средства за реализирането на редица проекти.  Тази година дефинираме два ясни приоритета – проектирането на нови инфраструктурни обекти, за които сме заделили над 4 млн. лв., и реконструкцията и изграждането на нови детски градини и ясли, за което са предвидени над 6 млн. лв. Проектите, които предвиждаме, са мащабни -  нов мост над река Марица, изграждане на пътни възли, удвояване на входно-изходните артерии, реконструкция на булеварди и др.

Планираме да възложим проектиране на централна градска част, в това число и на фасадата на 12-етажния бивш партиен дом. Новото е, че тази година в Пловдив започваме археологически разкопки на централния площад, като целта е да бъдат разкрити т.нар. западни пропилеи, или парадният вход на Римския форум. Идеята е във времето там да бъде реализиран проект за възстановяването на западната част на форума с колонадите, а мястото да се превърне в музей на открито.

Около 80 хил. лв. ще бъдат осигурени за проектиране и реконструкция на фонтаните в Цар-Симеоновата градина. Около 1 млн. лв. сме предвидили за закупуване на нова техника за поддържане на парковете. Сигурно 10 години, а може и повече техниката не е обновявана.

А европейските проекти на общината?

Имаме два големи проекта – водният е за 142 млн. лв., а транспортният - за 46 млн. лв., като стремежът ни е да не пропускаме открита схема за кандидатстване.

Вече е обявена обществена поръчка за изграждане на пречиствателна станция за 53 млн. лв. и за подмяна на водопровод за 31 млн. лв. Има още няколко процедури по водния проект, които подготвяме в момента и ги коригираме в съответствие с новия Закон за обществените поръчки, така че ще бъдат обявени съвсем скоро. От 1 до 15 април стартираме новите обществените поръчки в направление проектиране и най-вероятно ще направим няколко конкурса с по 10-12 позиции всеки.

Намеренията ни са община Пловдив да участва по инициатива JESSICA с проекти за над 6 млн. евро за изграждането на втори гребен канал и съпътстващата инфраструктура, както и многоетажни паркинги в централна градска част. Проектът за гребен канал включва и допълнителни атракции, ще има и нова зоологическа градина. Вторият гребен канал ще позволи Пловдив да кандидатства и за домакинства на големи първенства за водни спортове. Вече сме заявили нашето намерение за домакинство на Световното първенство по кану-каяк 2016 и Световното първенство по гребане 2017. С реализирането на тези проекти градът ни ще се популяризира като спортен център и ще се подпомогне за развитието на събитийния туризъм в общината.