Вие сте тук: Начало Новини Пловдив ЗАЕДНО се поздрави с титлата Европейска столица на културата 2019

Пловдив ЗАЕДНО се поздрави с титлата Европейска столица на културата 2019

Кметът Иван Тотев: Много хора вложиха труд, усилия, сърце, любов, за да стигнем до тук.

Пловдив се поздрави ЗАЕДНО за спечелването на престижната титла „Европейска столица на културата 2019“. Стотици жители и гости на най-стария жив град в Европа седнаха заедно на 490-метрова маса, която се простираше от Римския стадион до площад „Стефан Стамболов“, и вдигнаха наздравица за успеха и бъдещето на Пловдив.

„Много са малко моментите, които остават в историята на един град; моментите, за които ще се говори години, десетилетия. Всички ние, съвременните граждани на Пловдив, сме щастливи, че живеем  точно в такъв момент; момент, който няма аналог в новата история на града ни, заяви кметът инж. Иван Тотев“. Той припомни, че искрата на културната столица на Европа е запалена може би през невероятния месец на културата през 1999 година.

„Много хора вложиха труд, усилия, сърце, любов, за да стигнем до тук. През тези 15 години ние изграждахме своята Вавилонска кула. Всеки носеше своята тухла, всеки носеше своя материал. Тя беше здрава и днес я виждаме как свети и озарява не само нашия град, но и Европа. Ние всички сме горди с постигнатото от поколения пловдивчани“, каза кметът на Пловдив Иван Тотев и продължи:

„Искам да благодаря на всички градове, които участваха в надпреварата, които бяха наши конкуренти, които ни мотивираха да дадем най-доброто, да полагаме повече и повече усилия, да бъдем добри. Въпреки, че се намираме върху Римския стадион, който е известен с това, че на игрите, провеждани на него не са се присъждали награди за второ и трето място,  а само за победителя, Пловдив се обръща към всички, които участваха в това състезание, към всички граждани на тези градове, към гражданите на София, Варна, Велико Търново,  Бургас, Русе, Габрово, Шумен - те няма да бъдат забравени.

Пловдив до днес бе кандидат за културна столица на Европа. От днес Пловдив е българската столица на Европа. Ние ще използваме целия потенциал на страната, на всички градове, за да представим България по най-добрия начин. Подаваме ръка за съвместна работа през следващите пет години на всички наши приятели и партньори. А сега ще помоля всички заедно да се поздравим с този исторически успех на нашия град и да си пожелаем на добър път ЗАЕДНО“, заяви в заключение кметът Иван Тотев.

Думите му бяха аплодирани бурно от присъстващите и всички вдигнаха наздравица под звуците на „Наздравицата“ от операта „Травиата“ в изпълнение на солистите Ивайло Михайлов и Евгения Ралчева и Хора на Пловдивската опера.

Празничната програма започна още в 11.00 часа и в нея се включиха спортен клуб „Самодива“, ансамбъл „Тракия“, Държавна опера Пловдив, Биг бенд „Пловдив“. Организаторите от Община Пловдив и фондация „Пловдив 2019“ изказват своите благодарности към всички доброволци, винарски изби, партньори и съмшленици, медиите, към всички граждани и гости на Пловдив, които ЗАЕДНО направиха 13.09.2014 г. в истински празник.