Вие сте тук: Начало Новини Пловдив спечели три награди от националния конкурс „Сграда на годината“

Пловдив спечели три награди от националния конкурс „Сграда на годината“

Иван Тотев: На церемонията минахме през спорта, през духовното и социалната отговорност. Това означава, че Пловдив е град, който има бъдеще

Пловдив получи общо три награди от провелия се късно снощи конкурс „Сграда на годината“ в София Ивент Център. В категорията „Сграда със социално значение“ Младежкият център беше безспорен победител. Многофункционална спортна зала „Колодрума“ и източно православен храм „Свети Николай Чудотворец“ бяха отличени със специални награди в две от категориите, а именно - „Спортна инфраструктура“ и „Паметници на културата, музеи и храмове“. Това отреди 24-членното жури от изявени представители на професионалните и творчески среди с председател Деница Николова, заместник-министър на Регионалното развитие и благоустройството .

„Този проект е много близък до сърцата ни“, заяви инж. Иван Тотев при получаване на наградата за Младежкия център. „Важен е за нас, защото той показва интегрирания подход на администрацията. Получихме финансиране от Европейския финансов механизъм с подкрепата на Норвежкото правителство. Удвоихме го със средства от общинския бюджет и той наистина стана двойно по-голям във финансирането и мащабите. Допълнихме заобикалящата го среда с уникален спортен комплекс, с който се обособи едно наистина интегрирано заведение със социално предназначение за деца в риск“, сподели още кметът.

При получаване на специалната награда в категорията „Спортна инфраструктура“ за многофункционална спортна зала „Колодрума“ Иван Тотев припомни, че първата копка за сградата е от 2008 година, за което обаче има постановление на Министерски съвет от 1975 г.

„Мечтата на Пловдив да има спортна зала бе много дълга и чакана - цели 40 години. Това е един много труден проект, за който имахме подкрепата на много хора, които живееха с каузата“, сподели още кметът инж. Иван Тотев и благодари на министър-председателя Бойко Борисов, на арх. Тодор Абаджиев, на Симеон Дянков, на Владимир Горанов, на Менда Стоянова и на всички, които са участвали в неговата реализация.

„На днешната церемония минахме през спорта, през духовното и социалната отговорност, това означава, че Пловдив е един град, който има бъдеще“, коментира кметът на Община Пловдив по повод получените три отличия.

Националния конкурс „Сграда на годината” се проведе за 14-и път под патронажа на Министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.