Вие сте тук: Начало Новини Пловдив спечели наградата “Мелина Меркури”

Пловдив спечели наградата “Мелина Меркури”

Месец след срещата в Брюксел с представители на “Пловдив 2019” международното жури на Европейската комисия публикува своя официален доклад. В доклада експертите специално поздравяват екипа за професионалната и отдадена работа и за всички усилия, направени в процеса на подготовка на Европейска столица на културата и препоръчва на Комисията да присъди наградата „Мелина Меркури“ на Пловдив.

„Решението за наградата „Мелина Меркури“ е поредното признание за Пловдив и висока оценка от международното жури за усилията, които полагаме ЗАЕДНО градът ни да бъде успешна Европейска столица на културата през 2019-та година“, коментира кметът Иван Тотев.

Документът, вече публикуван на интернет страницата на Европейската комисия, съдържа основните теми, засегнати по време на презентацията и дискусията, както и препоръки за последния завършващ етап на проекта. Журито обръща специално внимание на големият обем от работа от страна на екипа при подготовката и реализирането на вече 8 отворени покани с над 1 100 подадени проекта и сключването на над 300 договора с партньори. Положително оценени са комуникационната стратегия на фондацията и работата с партньорския град от Италия Матера. Международната дейност и активността на екипа дават увереност на журито за една добра подготовка през последната година.

Сред препоръките са изведени практични насоки за попълването на позициите в екипа, организирането на откриващото събитие, както и за комуникацията с партньори при изпълнението на техните проекти. Журито обръща специално внимание на програмата, свързана с ромската общност и на потенциалното взаимодействие с Матера за развитието й. Най-силно застъпени са препоръките за стратегическо планиране на наследството на инициативата, както под формата на инфраструктура, така и по отношение на натрупания капацитет и културното съдържание след приключване на проекта.

В заключението си към доклада журито отчита успешната реализация на основните критерии на инициативата - силно европейско измерение и участие на граждани в Пловдив, което е и основанието за присъждане на престижната награда.

След утвърдителното решение на Комисията сумата от милион и половина евро ще бъде преведена на сметката на фондацията, като е планирана тя да се ползва и за наследство на Европейска столица на културата и за силно културно съдържание в Пловдив и след 2019 година.

В комисията за втория официален мониторинг на Пловдив участват: Силвия Аман – Линц 2009 (Председател на заседанието), Кристина Фарина – Гимараеш 2012 (протоколчик на срещата), (назначени от Европейския парламент), Иржи Суханек – Пилзен 2015 и Тамаш Фейерди – Печ 2010 (назначени от Съвета към Европейския съюз), Улрих Фукс - Линц 2009, Марсилия – Прованс 2013 и Сузана Фишер – Марибор 2012 (назначени от Европйската комисия), Елизабет Витуш (назначена от Комитета на регионите).

Пълният текст на доклада може да бъде прочетен на сайта на Европейската комисия - https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/sites/creative-europe/files/plovdiv_2nd_monitoring_report_finalen.pdf

и на сайта на “Пловдив 2019”, където до дни ще бъде публикуван и преводът му на български език.