Вие сте тук: Начало Новини Пловдив спечели домакинството на още две световни първенства по гребане

Пловдив спечели домакинството на още две световни първенства по гребане

На конгреса на ФИСА в Линц в началото на септември бе обявено домакинството на Пловдив на още две световни първенства по гребане. През 2021 година градът ще приеме Световно първенство за юноши и девойки, а през 2023 година – за младежи и девойки до 23 години, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Кандидатурите са подготвени в продължение на шест месеца от Организационния комитет по гребане с подкрепата на Община Пловдив, съобщи председателят му Иван Попов. Той уточни, че градът няколко пъти вече е бил домакин на световно първенство за юноши и девойки.

„Това състезание е второ или трето по ранг в листата на световната организация, но е първо посещаемост на родители“, каза Попов и посочи като пример, че ако състезателите са 1000, то общият брой на гостите на първенството стига до 3000, което е положително за местната икономика. Анализите на ФИСА от миналогодишният шампионат посочват, че около 24 млн. лева са били похарчени в Пловдив.

Продължаваме да инвестираме в Гребния канал, предстои ремонт на един от понтоните за 60 000 лева, както и закупуването на нови, съобщи заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков.

От 2011 година досега Пловдив е бил домакин на 5 световни първенства /вкючително за мъже и жени през 2018 година/, 3 европейски и състезание от Световната купа за мъже и жени през май тази година.

Инвестициите и развитието на спортната инфраструктура е много важно, категоричен е кметът Иван Тотев.  Според него събитията, които се провеждат в Пловдив, дават огромна добавена стойност за града.

През настоящата година се видя колко е важна Многофункционалната спортна зала „Колодрума“ и какви невероятни неща се случиха там", каза кметът Иван Тотев и като пример посочи мачовете от Волейболната лига на нациите, когато през всички дни на мачовете залата бе препълнена.