Вие сте тук: Начало Новини Пловдив се готви да кандидатства за милиони от JESSICA

Пловдив се готви да кандидатства за милиони от JESSICA

Над 200 представители на бизнеса и различни институции са изявили желание да участват в информационния ден на инициативата JESSICA - на 9 февруари от 14 ч. в Новотел „Пловдив”.

Информационният ден е договорен от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев с министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова още в средата на януари, когато инициативата JESSICA за България беше представена на официална церемония в Стара Загора.

Очакваме това да бъде най-посещаваният информационен ден за инициативата в страната, отбеляза инж. Тотев. 18 млн. евро е фондът за градско развитие за шестте най-големи градове след София. Финансират се проекти на базата на конкурентен подбор, като е задължително да има икономическа съизмеримост на разходи и ползи, разказа той.

JESSICA е финансов инструмент, с който можем да подобрим състоянието на отделни зони в Пловдив, дори има някои готови вече идейни проекти. За разлика от оперативните програми, инициативата финансира и публично-частни партньорства, и частни компании, стига те да получат подкрепата на общинската администрация, че проектът, който предлагат, е с широко обществено значение, допълни кметът.