Вие сте тук: Начало Новини Пловдив с пилотен проект в професионалното образование

Пловдив с пилотен проект в професионалното образование

Кметът Иван Тотев: Градът може да бъде първият, който да използва новите идеи за продължаване на възходящата линия на развитие.

От Пловдив да стартира пилотен проект за промяна в професионалното образование. Това решение взеха участниците в неформалната среща на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев с представители на бизнеса, професионалните училища, университетите, народни представители, районни кметове, областния управител Розалин Петков. Дискусията бе инициирана от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев по предложение на бизнеса в региона.

Градът ни има шанса да стане първият в страната с интергиран професионален колеж по новата система, която да реформира професионалното образование. За тази цел е необходимо да бъдат обединени усилията на общината, местния бизнес, директорите на професионалните училища, ректорите и регионалния образователен инспекторат, заяви проф. Танев и изрази увереност, че това може да стане още на 15-ти септември  следващата година.

Интегрираните професионални колежи са нови образователни структури, които се предвижда да бъдат създадени с промени в Закона за професионалното образование и обучение. Те няма да дублират професионалното средно образование,  а ще бъдат мост, по който може да се продължи към университета. Същевременно колежанското образование има за цел да захрани бизнеса с необходимите му кадри, обясни министър Танев. Той допълни, че идеите за профила на бъдещ интегриран професионален колеж в Пловдив трябва да дойдат от местните власти и да са в съответствие с нуждите на местната икономика.

През последните две години непрекъснато коментираме  важността на развитието на професионалното образование. Във всички срещи с инвеститори и представители на местния бизнес тази тема е изтъквана като основна за развитието и увеличаване на потенциала на нашия регион, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той допълни, че градът може да бъде първият, който да използва новите идеи за продължаване на възходящата тенденция на развитие. Кметът Тотев благодари за ангажираността на министъра на образованието на науката проф. Тодор Танев и на всички участници в срещата.