Вие сте тук: Начало Новини Пловдив с най-красивите и функционални спирки

Пловдив с най-красивите и функционални спирки

За проекта са използвани няколко концепции, взаимствани от големи европейски градове като Истанбул, Виена, Милано и Краков.

Красиви, функционални и удобни са новите модули за спирките на градския транспорт в Пловдив, първите от които предстои да бъдат монтирани още до края на януари.

Експертният съвет одобри проекта за модулите, а  назначена от кмета комисия вече определя конкретните места за монтажа им. Всеки един детайл е огледан внимателно от архитекти, инженери и специалисти по транспорт, увери кметът инж. Иван Тотев.

Модулите ще бъдат изработени от  ефирен триплес с максимално издължени към земята и покрива стени за защита от лоши атмосферни условия. Покривът е с изнесена конструкция напред и встрани, така че също да не позволява навявания или навлизане на дъжд вътре в модула. За металните пейки и парапети се предвижда дървена облицовка.

Табло с картата на Пловдив ще обозначава точното място на спирката с възможност за допълнителна информация за културно-историческото наследство на града.

За проекта са използвани няколко концепции, взаимствани от големи европейски градове като Истанбул, Виена, Милано и Краков. Концесионерът „Булгартабак Трейдинг”е приел предложенията на общината и е инвестирал допълнителни средства в проектирането на новия модул, по-различен от първоначално предложения типов модел.

Това ни дава основание да смятаме, че след почти 10 години мъки Пловдив ще има най-красивите и функционалните спирки в България, коментира инж. Тотев.

В срок от 24 месеца ще бъдат монтирани модулите на всички 314 спирки, включени в концесията, като значителна част от тях се очаква да се появят още до края на лятото.