Вие сте тук: Начало Новини Пловдив с най-богатия сладководен аквариум

Пловдив с най-богатия сладководен аквариум

Новост са и интерактивните модули със звукова и светлинна индикация на входовете на залите.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и директорът на Регионалния природонаучен музей  гл. ас. д-р Огнян Тодоров откриха най-богатия по видово разнообразие в България сладководен аквариум. В него могат да се видят близо 180 вида рибки, 21 от които са български. Посетителите могат да видят от днес и новия 3-тонен морски аквариум.

Новост са и интерактивните модули със звукова и светлинна индикация на входовете на залите, предназначени за подрастващите. Те представляват табла, върху които са изобразени различни видове бозайници, земноводни, влечуги и птици. При натискане на съответен бутон следва специфичният за избраното животно звук, а светлинен сигнал отвежда децата към определения вид. Върху големи телевизионни екрани в две от залите междувременно се излъчват тематични филми. 20 дървени пъзела с различни видове български животни също са предназначени за обучението на децата чрез игра. Проектът е реализиран благодарение на фондация „Пловдив 2019” и със съдействието и подкрепата на Община Пловдив и лично на кмета инж. Тотев, подчерта директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Нововъведенията ще увеличат още повече интереса към музея, а съответно и броя на посетителите, които само за последните две години са нараснали 4 пъти. Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев коментира, че това е един наистина иновативен проект и увери, че общината ще продължи да покрепя инициативността на ръководството за модернизирането на музея.

През последните две години са обновени почти всички зали, с помощта на спонсор в момента се реконструира и залата с минералите. Стартирани са още няколко проекта, като предстои създаването на отделна зала с български видове риби, има идея и за пеперударник – зала с живи пеперуди.

Предстои също ремонт на конструкцията на сградата, която е строена през 1881 г. За целта са отделени 100 хиляди лева от общинския бюджет.

Основната ни цел е възпитанието на децата, които са най-горещите почитатели на музея, отбеляза д-р Огнян Тодоров  и благодари на възпитаниците на ЦДГ „Буратино”,  които със своите атрактивни танци при откриването на новата зала за пореден път се включиха в инициативите на музея.