Вие сте тук: Начало Новини Пловдив празнува една година Европейска столица на културата

Пловдив празнува една година Европейска столица на културата

Кметът инж. Иван Тотев покани всички пловдивчани отново да празнуват ЗАЕДНО.

В петък вечер – 04. 09. 2015 г., музиката на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина ще е на живо с участието на Пловдивската опера, която ще изпълни най-популярните и обичани от публиката произведения.

Като столица на културата, Пловдив се присъединява към всички големи европейски градове и започва да прави големи културни музикални проекти в най-посещаваните от гражданите места, съобщи директорът на Операта доц. Нина Найденова.

Първият спектакъл ще е със специалното участие на кларнетиста Илиян Илиев и сопраното Виолета Радомирска, млади пловдивчани с активна международна кариера, които ще пристигнат от Ню Йорк и Швейцария, като политиката на Операта и занапред да привлича на пловдивска сцена български имена, утвърдени в чужбина. Организаторите обещават и по чаша вино в чест на спечелената титла „Европейска столица на културата 2019“.

На 5 септември /събота/– датата, на която точно преди година международното жури обяви победата на Пловдив в съревнованието за културна столица на Европа през 2019 г., фокусът на празниците ще е върху децата, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Цял ден Цар Симеоновата градина ще е зона за концерти, театрални постановки, детски работилници, игри и забавления. Особен принос за това се очаква от творците от Кукления театър. От 11:30 ч. около Пеещите фонтани артистите от Операта ще представят мюзикъла „Вълкът и седемте козлета“.

По думите на заместник-кмета Стефан Стоянов, програмата през двата дни ще е прелюдия към 6 септември, когато Пловдив става център на националните тържества по случай Деня на Съединението и отбелязва своя празник.

Инж. Иван Тотев покани всички пловдивчани отново да празнуват ЗАЕДНО.