Вие сте тук: Начало Новини Пловдив получи отличието „Златна ябълка“ за развитие на туризма и културно-историческото наследство

Пловдив получи отличието „Златна ябълка“ за развитие на туризма и културно-историческото наследство

Кметът Иван Тотев: Горди сме. Наградата ни мотивира да продължим да работим за развитието на града ни.

Пловдив получи престижната награда „Златна ябълка“ на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET. която се присъжда за напредък в сферата на туризма и развитие на културно-историческото наследство. Това стана на церемония късно снощи на импровизирана сцена в Цар-Симеоновата градина, а призът беше връчен на кмета на града инж. Иван Тотев лично от г-н Тиджани Хаддат – президент на ФИДЖЕТ.

На официалната церемония присъстваха министъра на туризма Николина Ангелкова, Максим Минчев, президент на АБУЖЕТ и генерален директор на БТА; Пламен Старев, генерален секретар на АБУЖЕТ и председател на Комисията за международната журналистическа награда „Златна ябълка“ към ФИДЖЕТ,  Амелия Гешева – зам.- кмет „Културата и туризъм“, председателя на Общинския съвет Савина Петкова, много официални гости и граждани.

„Горди сме, че организация като „ФИДЖЕТ“, която е с повече от 60-годишна история, създадена от хора, които са толкова различни, от различни места от света и всеки от тях има различно виждане за това какво е култура и туризъм, пресякоха своите виждания в една точка и тази точка е Пловдив“, каза в обръщението си кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Той допълни, че наградата „Златна ябълка“ и фактът, че Пловдив е първият български град, който я получава, мотивира Община Пловдив да продължи да работи по същия начин. Кметът не пропусна да отбележи, че: „До края на годината Пловдив ще премине бройката от 500 000 туристически нощувки. Това, което мога да ви кажа е, че няма друга община в България, която да отделя толкова средства за развитие на културата и да развива такива големи проекти със собствения си бюджет както Пловдив и всичко това резултатира в това прекрасно отличие.“

Министърът на туризма Николина Ангелкова оцени усилията, които полага Общината за превръщането на Пловдив в туристическа дестинация, позната в световен мащаб. Тя припомни, че „Гардиън“ постави наскоро Пловдив в топ десет на градовете, които трябва да бъдат посетени на всяка цена, а и статията на „Файненшъл Таймс“, за това, че Пловдив е градът, който променя съдбата си. През месец май Пловдив бе избран за домакин на световния конкурс на виното „Concour Мondial de Bruxelles“, който посрещна повече от 300 сомелиери от 58 държави.

„Пловдив е изключително богат в културно-историческо наследство. Не случайно е един от най-старите живи градове в Европа и е пресечен от много цивилизации. Усилията, които се полагат са видими в резултатите, които се постигат. Само за първите 7 месеца от годината Пловдив е посетен от повече от 240 000 туристи, което е ръст от 13 %. Това е благодарение на усилията на местната власт, на туристическия бранш, което допринася България да е привлекателна туристическа дестинация“, не пропусна да отбележи министър Ангелкова.

„Ние сме напълно убедени, че Пловдив заслужава наградата „Златна ябълка“, както и това да бъде европейска столица на културата през 2019 година. Градът е пълен с история и култура. Ние се убедихме и оценяваме приноса на Общината да работи в запазване на културно-историческото наследство за поколенията. По този начин се работи не само за миналото, но и за бъдещето“, заяви на свой ред Тиджани Хаддат.

Наградата „Златна ябълка“ има повече от 50 носители от 1970 г. до днес. По-рано тази година призът получи град Москва. Организаторите споделят, че особеният принос на град Пловдив включва разнообразния културен живот на града, амбициозните проекти, свързани с археологията и развитието на творческите индустрии, както и спечелването на титлата „Европейска столица на културата за 2019“.

Журналисти от Франция, Великобритания, Румъния, Испания, Италия, Хърватска, Турция, Египет, Мароко, Ливан, Тунис и България ще пишат за Пловдив и ще публикуват своите статии по света. Специално участие има и една от най-гледаните хърватски телевизии - Rijeka TV, екипът на която ще подготви и излъчи филм, посветен на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

За перфектното провеждане на церемонията се погрижиха от Държавна опера Пловдив, а доброто и приповдигнато настроение се осигуряваше от водещите Лили Бързева и любимецът на пловдивската публика Марк Фаулър.