Вие сте тук: Начало Новини Пловдив почете Ботев и загиналите за свободата на България

Пловдив почете Ботев и загиналите за свободата на България

Паметникът на героя в Цар Симеоновата градина бе отрупан с венци и цветя.

Пловдив отдаде почит на  Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина се събраха много граждани, а сред официалните лица бяха кметът Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, председателят на Общинския съвет Илко Николов, районните кметове, заместник-кметове, народни представители, общински съветници.

В емоционално слово писателят Йордан Велчев  - носител на наградата „Пловдив” в раздел „Художествена литература”  за  2014 г.,  припомни Ботевите думи: "Виждам, че големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора“.

Паметникът на българския гений бе отрупан с венци и цветя, а присъстващите с падане на колене се преклониха пред саможертвата на героите. Точно в 12.00 часа прозвучаха сирените като почит към паметта на революционера и загиналите за свободата и независимостта на България.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г.