Вие сте тук: Начало Новини Пловдив отбелязва 133 години от Съединението на България и Празника на града

Пловдив отбелязва 133 години от Съединението на България и Празника на града

„Посланието на днешната дата 6-ти септември е, че обединени можем да постигнем всичко. Като кмет на Пловдив съм изключително горд, че пловдивчани са в сърцето на тези процеси през 1885 година, които са започнали още с борбата за църковна независимост“ -  това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев по време на тържествата по повод празника на града и 133-та годишнина от Съединението на България.

Заедно с председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева, заместник-министъра на културата Амелия Гешева, председателя на Парламентарната група на ГЕРБ – Цветан Цветанов, народни представители от Пловдив, областният и заместник областните управители, кметове на райони, общински съветници, заместник-кметове, общественици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметниците на Захари Стоянов и капитан Райчо Николов.

Преди това в храм „Света Богородица“ тържествен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

„Днес е денят, в който българският народ казва: „Ние искаме да бъдем заедно, искаме да бъдем единни. Празнуваме преди най-прекрасната в културно отношение година, която може да се случи на един български град. Ден, в който с поредица от събития честваме Европейска столица на културата. 2019 е годината, която промени града и която ще го промени“, допълни още кметът и пожела на всички пловдивчани много здраве и много позитивни мисли и „нека знаят, че обединени можем да постигнем много“, сподели още кметът.

„Нека се чувстваме здрави, обединени и българи, където и да се намираме по широкия свят. Във времената, в които живеем, все повече имаме нужда да сме обединени, а в годините сме доказали, че ако сме обединени и заедно зад обща кауза, винаги побеждаваме“, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Съединението е най-голяма сила и за да вървим напред трябва да сме сплотени в общите ни амбиции“, подчерта Цветан Цветанов. По случай празника на Пловдив той заяви: „Пожелавам на жителите на града здраве, просперитет и все така тяхното населено място да бъде атрактивна дестинация за всички българи. Пловдив е невероятно място, където човек се зарежда с много позитивна енергия“.