Вие сте тук: Начало Новини 6,5 милиона за съвременно здравеопазване

6,5 милиона за съвременно здравеопазване

Договорът за 6,5 млн. лв. за модерен лъчетерапевтичен комплекс в Онкологичния център е вече подписан, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Подписа си под важния документ постави заместник-кметът Розалин Петков на официална церемония в Благоевград заедно с кметове на още 17 общини, които също получават средства за обновяване на общински болници на обща стойност 88,4 млн. лв.

Над 380 млн. лева са предвидени за инфраструктура и оборудване в сектора здравеопазване. С тях ще подкрепим реформата в сектора и ще финансираме целенасочено конкретна област за осигуряване на по-голям ефект. За първи път от много години влагаме такава значителна сума, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която лично връчи чековете на Розалин Петков и неговите колеги.  

Макар схемата да е обявена преди година, проектът можеше да бъде изгубен заради допуснати грешки при предишния мандат, които бяха компенсирани от новото управление през последните месеци, припомни Розалин Петков. Кметът инж. Иван Тотев допълни, че това е само стартът на очакваната поредица от печеливши проекти, които ще изведат Пловдив от опашката в класацията по усвояване на европейски средства в нейното начало.

Средствата за проекта се осигуряват по схемата „Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации” на оперативна програма „Регионално развитие”. Срокът е 14 месеца.