Вие сте тук: Начало Новини Пловдив е трети в Европа град за развитие на бизнес и благоприятна инвестиционна дестинация

Пловдив е трети в Европа град за развитие на бизнес и благоприятна инвестиционна дестинация

Кметът на Пловдив: Бизнесът чака възможностите, които дава новият програмен период.

„Инвестиционният интерес към България е много голям и не случайно Пловдив е на трето място в Европа като град, в който може да се развива бизнес и град, който е благоприятна и добра инвестиционна дестинация според класация на „Файненшъл Таймс“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в Пловдив, където участва в информационен ден по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

Той призна, че съществува проблем с работната ръка и то на така нареченото средно управленско ниво. „Имаме достатъчно нискоквалифицирани кадри, имаме на високо ниво квалифицирани кадри, особено в областта на техническите специалности, които най-много се  търсят от инвеститорите – автомобилостроене, IT индустрия, мехатроника, технологични производства,  но липсва средният персонал – този, който се създаваше в техникумите и който в момента следва да се създава най-вече от професионалните средни училища“, коментира министър Лукарски. Поради тази причина според него е необходимо внедряването на дуалната система на обучение, защото там, където я има  - в Швейцария, Австрия, Германия и Холандия, младежката безработица е най-ниската.

Това е проблем на цяла България, особено на по-ниско развитите региони. За да преодолеем тези регионални диспропорции, трябва да обърнем внимание на дуалното образование, смята министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По отношение на процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 той обясни,  че е свързана с внедряване на иновации във вече съществуващи предприятия. Следващата процедура, която ще бъде пусната е за внедряване на иновации в стартиращи предприятия.

Участниците в срещата бяха приветствани от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, който уточни, че това е Оперативна програма, по която общината не може да кандидатства. Той обаче подчерта, че в предходния период, когато програмата се наричаше „Конкурентноспособност“, районът на  Пловдив и Южен Централен регион бяха с най-много реализирани проекти. „Много от фирмите се възползваха , инвестираха в техника, оборудване, надграждане и перспективно увеличиха броя на работните места. По този начин те станаха по-конкурентноспособни. Не случайно залата е толкова пълна. От разговорите ми с бизнеса проличава, че те всички се интересуват и чакат възможностите, които дава новият програмен период“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.