Вие сте тук: Начало Новини Пловдив е най-добър град за бизнес през 2014 година

Пловдив е най-добър град за бизнес през 2014 година

Пловдив спечели и приза за „Най-добър град за живеене“ на читателите на вестник „24 часа“

Пловдив бе обявен за най-добър бизнес град в България в класацията на вестник „24 часа“ и „Дарик“ за „Най-добър град за живеене“ за 2014 г. Пловдив спечели и приза за „Най-добър град за живеене“ на читателите на вестник „24 часа“

Наградата за „Бизнес град“ бе връчена на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Радвам се, че имам възможността да връча наградата именно за „Бизнес град“, защото бизнесът е там, където има инфраструктура, където има пътища, където има добри условия за развитие на бизнеса. Вярвам, че и усилията на МРРБ са в тази посока и чрез Програмата за регионално развитие, чрез която подкрепяме общините, градовете да изградят по-добра градска среда, добра инфраструктура“, заяви министър Павлова. Тя изрази убедеността си, че градът, който печели има огромен потенциал. „За 2014 г. това е градът с най-високи показатели не само като индустриален и логистичен център, но и град, който е на 1-во място за IT и аутсорсинг бизнес и инвестиции. Независимо, че е известен със своята култура , исторически паметници и ценности, Пловдив, който печели, е градът, който съчетава бизнес възможностите с туристическата перспектива“, презентира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

От своя страна кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подчерта, че  Пловдив участва с голям ентусиазъм всяка година в този конкурс, който е голямо предизвикателство и  в цари олимпийския дух в него. „Пловдив е един много специален град, докоснат от съдбата през годините“, заяви кметът Тотев и допълни, че това разнопосочен град, в който е създаден първия хор, първата художествена изложба, първият градоустройствен план и др.

„Това, в което сме се фокусирали през последните години, е бизнес развитие, защото не може да си най-добрият град за живеене, ако няма работа, ако няма работни места, ако няма хора, които се чувстват успели в своя град. Това, което правим в Пловдив, е наистина нов тип градско моделиране. Пловдив заслужено спечели Културна столица на Европа през 2019 г. Сега виждаме отношението към бизнеса. Когато съчетаеш култура с бизнес се получава едно прекрасно място за живот. През последните години сме се фокусирали в IT индустрията. В града за изминалите три години само имаме над 3000 заети вече в  IT индустрията, като компаниите постоянно се увеличават. Потенциалът е голям, образователната инфраструктура и студентите правят Пловдив много специално място. Благодаря за това отличие, което е много важно за нас и ни дава стимул да продължим напред“, каза още кметът инж. Иван Тотев.

Пловдив получи най-много гласове в читателското гласуване на сайта на “24 часа”. Наградата на кмета Иван Тотев връчи Венелина Гочева, издател на “ 24 часа”. Тя се обърна към кметовете с думите: “Благодарим ви, защото вие с вашата работа увеличавате възможностите за критерии, по които ние избираме най-добрия град за живеене.”