Вие сте тук: Начало Новини Пловдив чества 24-ти май

Пловдив чества 24-ти май

Кметът Иван Тотев: Пловдив е и ще бъде духовно и културно средище не само в България, но и в цяла Европа

С празнично настроение и усмивки Пловдив отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Тържествата започнаха в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, където кметът инж. Иван Тотев и председателят на Общинският съвет арх. Илко Николов връчиха почетни значки на 13 пловдивски учители и 5 почетни знака на учебни и детски заведения. С почетен знак бе удостоен професор Никола Балабанов, а педагогът Елизабет Вартанян получи високото отличие – почетен гражданин на Пловдив.

След края на тържествената литургия, отслужена в храма „Св. Св. Кирил и Методий” от Н. В. Пр. Пловдивският Митрополит Николай, пред паметника на равноапостолите на площад „11-ти май” започна тържеството, на което присъстваха стотици учители, ученици, родители. Сред присъстващите бяха митрополит Николай, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, народни представители, посланикът на Великобритания Н.Пр. Джонатан Алън, началникът на Регионалния инспекторат на образованието Иванка Киркова, районни кметове, общински съветници.

„Този пролетен ден, в който всяка година честваме делото на създателите на нашата азбука Светите братя Кирил и Методий, е най-светлият и най-красивият български празник. Той е извор на национално самочувствие и гордост.

Ние, пловдивчани, особено се гордеем с този ден, защото Пловдив е градът, в който за пръв път се чества делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий; защото Пловдив е и ще бъде духовно и културно средище не само в България, но и в цяла Европа”, заяви в празничното си приветствие кметът инж. Иван Тотев и допълни:

„24-ти май е денят, в който всеки българин си спомня с благодарност и признателност за своите учители и се прекланя пред тяхното дело. Поклон пред всички Вас, посветили живота си на възпитанието и образованието на нашите деца”.

Паметникът на Първоучителите бе отрупан с венци и цвета, след което мажоретки и духов оркестър поведоха многобройното шествие от площад „11-ти май” по главната улица до площад „Стефан Стамболов”, където се състоя празничен концерт.