Вие сте тук: Начало Новини Плащаме данъците от компютъра в дома и офиса

Плащаме данъците от компютъра в дома и офиса

Община Пловдив първа въведе онлайн система за погасяване на задълженията за местни данъци и такси.

Нова електронна услуга въведе Община Пловдив. Вече работи система за онлайн плащане на местните данъци и такси. Това обяви кметът инж. Иван Тотев, който лично демонстрира нововъведението. Чрез уеб сайта на Община Пловдив гражданите могат да платят задълженията си от компютъра в дома и офиса си. За целта е необходимо единствено да получат еднократно специален ПИН-код от дирекция „Местни данъци и такси“ и да разполагат с активна дебитна или кредитна карта. Важно е да се подчертае, че за услугата гражданите не дължат такси за превод. В долната част на сайта www.plovdiv.bg има специален банер с надпис „Справка за данъчни задължения и плащане“, от където се извършва плащането.

Със старта на този процес Пловдив е от първите две общини в България, които преминават на по-високо ниво на административно обслужване.

Въвеждането на електронната услуга води до повишаване качеството на обслужване и намаляване на опашките пред касите, както и пести време и средства на фирмите и гражданите, обясни кметът инж. Иван Тотев. Онлайн системата за заплащане на данък сгради, такса битови отпадъци и данък на превозните средства дава възможност плащането да се извърши от друго населено място, дори от чужбина.

От началото на мандата предприехме курс за въвеждане на максимален брой допълнителни услуги, които улесняват административния процес и обслужването на гражданите, заяви инж. Тотев. Той припомни, че точно преди година стартираха 12 публични регистри, които и до момента работят на сайта на общината. През миналата година дадохме възможността на гражданите да извършват в бюрата на „Местни данъци и такси“ плащане чрез ПОС-терминали, които до голяма степен подпомагат административния процес. До момента чрез ПОС-терминалите са получени плащания за над 200 000 лева, каза още кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.