Вие сте тук: Начало Новини Първата стъпка от голямата крачка към скоростния път Пловдив-Рудозем

Първата стъпка от голямата крачка към скоростния път Пловдив-Рудозем

Като първа стъпка от голямата крачка за изграждането на скоростния път Пловдив-Рудозем, по който ще се осъществява директната връзка за Гърция и Бяло море, областният управител Иван Тотев определи започналата днес реконструкция на трасето Асеновград- Смолян. Символичната копка днес направи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Негови асистенти бяха Тотев, смолянският областен управител Стефан Стайков и председателят на УС на АПИ Сергей Михалев.

На церемонията присъстваха кметът на Асеновград Христо Грудев и негови колеги от населени  места, през които минава пътната отсечка. Тя е с дължина 48,606 км, а общата стойност на проекта е 19 197 179 лева, 65% от които са осигурени чрез заем от Европейска инвестиционна банка и 35% - от републиканския бюджет.

Министър  Плевнелиев потвърди, че този проект е само началото от визията на правителството за пътна връзка за скоростно преминаване през Родопите в посока Гърция.
"На този път са едни от най-значимите туристически обекти в района - Асеновата крепост, Чудните мостове, целият потенциал за туризъм - Пампорово и всичко, което Родопите могат да предложат", коментира той и подчерта, че "вина" за реализирането на проекта имат областните управители на Пловдив и Смолян, които по думите му "по два пъти на седмица бяха в МС, за да напомнят за него".
След реконструкцията пътят не само ще е по-удобен, но и по-безопасен. Проектирана е подмяна на асфалтовата настилка с тип набита фракция, която осигурява по-добро сцепление и отводняване. В отделни участъци с обща дължина около 4 км е предвидено сериозно разширение на пътя. Заложено е и преработване на напречните наклони на пътя, което също ще повиши безопасността на движение. Предвидени са ремонти на мостове и на трите тунела по трасето, на които ще бъде сменено осветлението.
Пътят 2-86 Асеновград-Смолян е единствената транспортна артерия, свързваща централната част на страната със Смолянска област и е част от транспортния коридор Пловдив - Смолян -Рудозем - ГКПП "Елидже"- Ксанти.