Вие сте тук: Начало Новини Първа прожекция на уникалния 3D планетариум в Природонаучния музей

Първа прожекция на уникалния 3D планетариум в Природонаучния музей

Планетариумът е с диаметър 8 метра, с прекрасно озвучаване и картина, които потапят зрителите в магията на Космоса.

До седмици в Пловдив ще отвори врати първият в България 3D планетариум. Уникалното съоръжение се намира в Природанаучния музей и днес имаше своята първа прожекция, на която присъстваха кметът инж. Иван Тотев и журналисти.

Планетариумът е с диаметър 8 метра, с прекрасно озвучаване и картина, които потапят зрителите в магията на Космоса.

"Съоръжението е без аналог в страната, а в региона има само още две подобни – в Атина и в Румъния. Програмата за сега включва пет филма, които предстои да бъдат дублират на български език, за да са достъпни до широката публиката", обясни директорът на Природонаучният музей гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Цената на 3D планетариума е 360 хиляди лева, които са осигурени от общинския бюджет.

"Дълго умувахме дали можем да си позволим такава инвестиция, но решихме, че искаме Пловдив да бъде даван за пример и хората да идват тук, за да видят нещо, което няма в техните градове", заяви кметът инж. Иван Тотев. Той допълни, че след старта на учебната година тази новост ще бъде презентирана пред директорите и преподавателите в пловдивските училища, които да го използват за открити уроци по физика и астрономия.

Първият прожектиран филм бе за създаването на галактиките, кометите и черните дупки. Той е един от 5-те филма, които музеят получава безплатно от италианската фирма-производител на планетариума. Освен това пловдивският музей ще има и безплатен достъп до мрежите на всички планетариуми на фирмата.

Ремонтът в Природонаучния музей стартира на 1-ви  октомври 2013 година, а стойността му до момента възлиза на повече от 1 600 000 лева. Всички средства са отпуснати целево от бюджета на Община Пловдив.

"За около две години съборихме изцяло стария музей и направихме нова сграда. До сега в България никога не е давана подобна сума за природонаучен музей ", заяви д-р Огнян Тодоров. Той допълни, че се очаква веднага след получаването на Акт 16 да отворят врати за граждани аквариумът, терариумът и планетариумът. „Останалата част на музея ще заработи след изготвянето и одобрението на експозиционен план. В момента почти сме изградили най-модерния музей в България", обясни директорът.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев изрази увереност, че Природонаучният музей ще е една от най-посещаваните атракции в града.