Вие сте тук: Начало Новини Първа по рода си зала с живи пеперуди е новата атракция в Природонаучния музей в Пловдив

Първа по рода си зала с живи пеперуди е новата атракция в Природонаучния музей в Пловдив

Нова зала „Тропик“ с живи пеперуди откриха днес кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Това е единствена зала в България, която пресъздава толкова близка до естествената на насекомите среда. Тя е с размери 11 метра широка, 8 метра висока. Има мост, малки рекичка, езерце, водопад и около 50 вида растения, които наподобяват тропическа джунгла, както и 7-8 вида палми, орхидеи, папрати и екзотични цъфтящи растения.

Кметът Иван Тотев и заместник-министърът на културата Амелия Гешева се разходиха през цялото помещение, където в момента има 250 пеперуди от 15 от най-атрактивните тропични вида.

Целта е броят да достигне 400, колкото могат да населяват залата.

На всеки 15 дни ще се добавят и нови видове. Билетът за посещение е 2 лева за деца и 4 лева за възрастни, а влизането ще става на групи по 10 човека.

„Морски чудовища“ е най-новият филм на Нешънъл джиографи, който се прожектира в 3D планетариума на „Природонаучния музей“, съобщи директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

„Филмът е впечатляващ, тъй като екранът е навсякъде около хората, а не отред, като в кино залите. Зрителите се оказват едва ли не във филма Много малко на брой са 3D планетариумите в света, а 10 са филмите, произведени за тях“, разясни Тодоров и заяви, че догодина списъкът с филми може да бъде увеличен.

Музеят работи без почивен ден.