Вие сте тук: Начало Новини Отворена платформа за туристическия бизнес стартира пилотно в Пловдив

Отворена платформа за туристическия бизнес стартира пилотно в Пловдив

Платформата tourism.egov.bg е обединяваща е-комуникация между туристическия бранш, държавната и общинска администрация, гражданите на България и Европейския съюз

Министърът за развитие на електронно правителство Роман Василев и кметът на Пловдив  инж. Иван Тотев официално представиха платформата за туристическия бизнес – tourism.egov.bg. Платформата е разработена от „Орак Инженеринг” и тръгва пилотно в община Пловдив, в която има регистрирани общо 2 397 обекта.

Кметът инж. Иван Тотев изрази задоволството си от факта, че Пловдив е първата община в тази услуга. По думите му чрез нея ще може да се получава реална информация за броя на гостите в хотелите, колко от тях са български граждани и колко чужденци и от кои държави са. Тази информация ще помогне при изработването на управленческа стратегия за развитието на туризма, е мнението на кмета Иван Тотев.

Електронната платформа е разработена на български и английски език и обхваща 43 000 обекта в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. От нея ще се ползват всички 264 общини в България, както и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/, с потенциал за онлайн свързаност с Министерство на вътрешните работи /МВР/, Министерство на финансите /МФ/ и Национален статистически институт /НСИ/. Платформата tourism.egov.bg ще бъде полезна за над 7 000 000 български граждани, ползватели на туристически услуги и над 9 000 000 чуждестранни туристи, които годишно посещават страната ни.

„Платформата позволява синхронизирана, по-ефективна и прозрачна работа на всички нейни ползватели”, каза министър Роман Василев. „Тя ще продължава да се развива и допълва по препоръки на всички участници в тази е-комуникация, така че очакваме да споделите вашето мнение и впечатление на сайта tourism.egov.bg”, допълни министър Василев.

Благодарение на Министъра за развитие на електронно правителство Роман Василев са осигурени безплатно за обектите в община Пловдив 1108 устройства за безжична свързаност, от които 108 ще бъдат с вградени SIM карти за криптирана връзка с имиграционните служби на България и Европейския съюз и ще бъдат предоставени на хотелите в общината.

Туристическият бранш може вече от една входна точка да общува с държавната и общинска администрация, да използва всички налични е-услуги и по този начин да спестява време за административно обслужване. Сайтът даде възможност и за реклама и директни продажби чрез онлайн канали на общински и държавни сайтове за туристическа информация.

Общините от своя страна получат пълна информация за всички туристически обекти на територията им и имат възможност за директна онлайн комуникация с тях. Те могат да оказват съдействие при рекламиране и онлайн видимост на обектите, като същевременно имат реален контрол върху събираемостта на местните туристически данъци и такси.

Ползата за държавната администрацията от платформата tourism.egov.bg е пълната информация в реално време за всички регистрирани от общините туристически обекти.

За всички граждани на България и на Европейския съюз има редица предимства от използването на сайта tourism.egov.bg. Те получат достъп от едно място до всички видове туристически обекти в един регион/община. Те има възможност за директно и изгодно резервиране на услуги без посредници и не на последно място –пълна и актуална информация за реално сертифицираните /легитимни/ туристически обекти.