Вие сте тук: Начало Новини Откриха реконструирания Античен стадион на Филипопол

Откриха реконструирания Античен стадион на Филипопол

Радвам се, че всички усилия, вложени в този проект, се отплащат по такъв забележителен начин, заяви кметът Иван Тотев.

Реконструираният Античен стадион на Филипопол официално бе открит на 29-ти април 2012. Стадионът отваря врати за посетители след финализирането на проекта "Aнтичният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване", реализиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Пловдивчани и гостите на града вече могат свободно да посещават културната ценност, където ще имат възможност да научат повече за историята на стадиона и античния Филипопол в специално изградения мултимедиен презентационен център. Стадионът е снабден и с асансьор и рампа за хора в неравностойно положение.

Общият бюджет на проекта на Областна администрация Пловдив възлиза на стойност 896 825 евро. Проектът е реализиран с безвъзмездна финансова помощ на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, която възлиза на над 83,51% от общата стойност на проекта. 15% от стойността на проекта са финансирани от републиканския бюджет, а разходите за сметка на изпълнителя на проекта са 1,49%.

Партньор в реализирането на проекта е Норвежкият директорат за културно наследство – държавна организация за управление на културното наследство в Норвегия и в международен план, чието сътрудничество обхваща държави в Европа, Азия и Африка. Останалите партньори по проекта са Община Пловдив и Асоциация за културен туризъм.

Ръководител на проекта от самото му начало до успешния му завършек е адвокат Емилия Петрова-Ангелова. Координационното звено на екипа е в състав: г-жа Амелия Гешева, арх. Георги Селенски, проф. арх. Тодор Кръстев, д.а.н., г-жа Ингер Ан Хелдал, Методическо звено – г-жа Ингер-Мари Айшер Олсруд, г-жа Ева Валдерхауг, мениджъри са г-н Петър Касабов и инж. Данчо Желев, Административно звено – г-жа Галена Боснова, г-н Тодор Тодоров и арх. Доника Георгиева, Контрол по Строително-монтажни и консервационни работи – г-н Пенчо Малинов,  Организатор доставки и оборудване е инж. Венелин Христов, а счетоводно звено се състои от г-жа Радослава Ташкова и г-жа Недялка Дякова.

Специално за целите на проекта е създаден и двуезичен официален уеб сайт с подробна и пълна информация за Античния стадион на Филипопол - www.antichen-stadion-plovdiv.bg.

Официалното откриване на обновения Античен стадион на Филиполол продължава традицията на позиционирането на Пловдив като един от центровете на културния туризъм в България и поставя началото на нов интерактивен подход при представянето на културните ценности на града.

Официални гости на събитието бяха г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България, Н. Пр. Тове Скарстейн, Посланик на Кралство Норвегия, г-н Симеон Дянков - Вицепремиер и Министър на финансите, г-н Делян Добрев - Министър на икономиката, енергетиката и туризма, г-н Томислав Дончев - Министър по управление на европейските фондове, г-н Свилен Нейков - Министър на физическото възпитание и спорта, инж. Иван Тотев - Кмет на Община Пловдив и г-н Здравко Димитров, Областен управител на област Пловдив.

"Това е един чудесен проект и смятам, че Античният стадион е станал много хубав. Той изпъква и ни дава основание да продължаваме да инвестираме в Пловдив и неговото културно-историческо наследство." – заяви г-н Бойко Борисов, Министър-председател на Република България по време на официалното откриване.

Събитието уважи и Н. Пр. Посланика на Кралство Норвегия в България, г-жа Тове Скарстейн. На официалното откриване на обновения Античен стадион, Н. Пр. Скарстейн каза: "Наистина Норвегия осигури повече от 700 000 евро за реализацията на този проект, но аз смятам, че нашият принос към проекта далеч не е само финансов. Норвежкият директорат за културно наследство подкрепи проекта и на експерно ниво. Като посланик на Кралство Норвегия в България, за мен е от огромно значение да видя, че финансовата подкрепа, осигурена от нашата страна е довела до видими резултати, допринасящи за затвърждаването на пълноценното партньорство между България и Норвегия."

Кметът на Пловдив, инж. Иван Тотев, в приветственото си слово по случай официалното откриване, каза: "Радвам се, че всички усилия, вложени в този проект през последните няколко години се отплащат по такъв забележителен начин. Въпреки предизвикателствата, вярвам, че Античният стадион вече се превръща в любимо място на пловдивчани и гостите на града."

Проектът "Aнтичният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване" е стартиран през 2009 г. от Областна администрация Пловдив и след тригодишна реконструкция възражда античния стадион за нов живот като част от културното наследство на града. Областният управител г-н Здравко Димитров заяви: "Искам да пожелая на пловдивчани да пазим и обновяваме нашия град, както и да печелим още проекти като този, който ни позволява да се радваме на реновирания Античен стадион на Филипопол".

Откриването на реновирания античен стадион събра над 100 официални гости, сред които представители на държавните институции, областната и общинска администрации, академичната общност, бизнеса, творци, културтрегери и медии. Специално за гостите на събитието, екипът на САСР СИЛА представи кратка възстановка на античен ритуал за гадаене по огън и полет на гълъби, който изгради своеобразен мост между Античността и съвремието.