Вие сте тук: Начало Новини Откриха барелеф на пловдивския поет-дисидент Йордан Русков

Откриха барелеф на пловдивския поет-дисидент Йордан Русков

Трима кметове на Пловдив – Иван Тотев, Спас Гърневски и Иван Чомаков; двама председатели на Общински съвет – Савина Петкова и Страшимир Дочков и бившият областен управител Андон Андонов се събраха днес за официалното откриване на паметната плоча-барелеф на поета Йордан Русков, поставена на входа на сградата на Общинския съвет на улица „Авксентий Велешки“ № 20.

На церемонията бяха близки на поета, народни представители, общински съветници, общественици, представители на Съюза на репресираните, много граждани.

„Диктатурата се осъществява с олово и гилотина, а демокрацията - със слово и бюлетина“, с тези думи депутатът Спас Гърневски завърши речта си по повод откриването на паметната плоча на пловдивския поет и дисидент Йордан Русков. Още като общински съветник той бе един от инициаторите за изграждането на барелефа. Спас Гърневски изрази благодарност към кмета на Пловдив инж. Иван Тотев за това,  че е подкрепил идеята.

Като служител в общинския отдел „Култура“ Йордан Русков написва стихотворението си "Зов за свобода" на 9-ти ноември 1956 г., вдъхновен от Унгарската революция. Държавна сигурност издирва автора и след две години той е задържан на работното си място. Осъден е и прекарва в затвора до 1962 г.

Йордан Русков е носител на наградата "Пловдив" за 1991 година. Удостоен е със званието "Почетен гражданин на Пловдив". През 2001 е отличен с орден "Стара планина" първа степен. Йордан Русков почина през 2010 г.

Поставянето на барелефа на бележития поет и дисидент стана възможно след две решения на Общинския съвет в мотивите, на които е записано – за изключителните заслуги на Йордан Русков като писател и гражданин и по повод 60 години от разпространението на стихотворението „Зов за свобода“.

Автор на барелефа е скулптурът Атанас Карадечев.