Вие сте тук: Начало Новини От септември ЦДГ „Чайка” приема децата в нова сграда

От септември ЦДГ „Чайка” приема децата в нова сграда

Детското заведение е по специален, индивидуален проект за 8 групи или общо 200 деца.

„Строителството на ЦДГ „Чайка” трябва да  приключи до септември, когато ще бъдат приети децата, участващи в класирането през месец май”, това обяви кметът на Община Пловдив Иван Тотев, който заедно с кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков  инспектира етапа на изграждането на обекта.

Раждаемостта в Пловдив се покачва в сравнение с последните две години и догодина може да достигне пиковите стойности от 2009-та година, а именно – 4000 новородени. През 2015-та година родените деца са със 150 повече отколкото през 2014 година или общо 3600.

„Предстои най-големият набор родени деца през 2009 година ще бъде изписан от детските градини, затова Община Пловдив предприема действия по намаляване на броя на децата вътре в самите групите. Надяваме се от есента те да наброяват 24”, обясни още кметът Иван Тотев.

Децата от подблоковите групи ще бъдат преместени и така те ще получат по-добро и качествено обслужване.

ЦДГ „Чайка” е специално проектирана за съответното място и за заобикалящата я паркова среда, която е максимално запасена и е с приблизителни размери от  7 дка. Детското заведение е по специален, индивидуален проект за 8 групи или общо 200 деца.

Старата сграда, строена през 1943, беше съборена, след като имаше забрана за използване.

Община Пловдив е отделила 400 хиляди лева на район „Източен” за обзавеждане на градината, като мебелите ще бъдат специална поръчка, тъй като стените са обли, а самата сградата наподобява раковина. Всички групи ще са с южно изложение, за да може да бъде използвана топлината от слънцето. Предвидено е отоплението да бъде с ТЕЦ, а посредством слънчеви колектори да се затопля водата.

За удобство на родителите в проекта е включен и паркинг за 20 автомобили.