Вие сте тук: Начало Новини Онлайн заплащане на местни данъци и такси е новата електронна услуга в Община Пловдив

Онлайн заплащане на местни данъци и такси е новата електронна услуга в Община Пловдив

Местните данъци и такси в община Пловдив вече могат да се заплащат през електронната система EASY PAY.

Това е поредната електронна услуга, която предоставяме на пловдивчани в изпълнение на поетия още в началото на мандата ангажимент за електронна община, коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Той припомни, че по желание на представители на бизнеса още през февруари 2012 г. в сайта на Община Пловдив е публикуван и оттогава непрестанно се актуализира публичният регистър, в който интересуващите се могат да направят справка за всяко едно заведение и маса за открито сервиране или рекламен договор.

Месеци по-късно стартираха разплащанията чрез посттерминалите, а свързването на системата за местни данъци с КАТ повиши събираемостта на данъка от автомобили.

Поредната нова електронна услуга улеснява много от гражданите, желаещи да заплатят онлайн данъчните си задължения към Община Пловдив и особено живеещите в чужбина. EASY PAY разполага с 2300 каси в България, 98 от които са в Пловдив, има представителства в над 15 европейски държави, както и в САЩ, Канада, Турция, Кипър и др.

За онлайн разплащанията важат не само издадените в България дебитни и кредитни карти, а и чуждестранните. Не са нужни хартиени документи, важно е да се съобщи само ЕГН или БУЛСТАТ за фирмите. Директорът на Дирекция „Местни данъци и такси” Цвета Попова съобщи, че таксите са между 1 и 5 лв., а електронната транзакция струва 0,40 лв. Онлайн услугата е денонощна, а касите на EASY PAY работят с удължено работно време, както и в почивните дни.

Амбицията ни е до края на годината в Пловдив да въведем изцяло електронна община, което да намали максимално физическия контакт на гражданите с чиновници и губенето на време за обслужване на гише, отбеляза заместник-кметът Стефан Стоянов. Предстои поетапното въвеждане на електронно заплащане на такси за над 15 различни удостоверения, които Община Пловдив издава, сред които за семейно положение, за раждане, за наличие или липса на задължения, за съпруг и родствени връзки, за липса на съставен акт и др.