Вие сте тук: Начало Новини Ограничават движението в „Капана”

Ограничават движението в „Капана”

Въвеждат контролиран достъп за автомобили в квартала с бариери на два входа и един изход

С два входа откъм ул. „Железарска” и един изход към бул. „Шести септември” предстои да се въведе контролираният с бариери достъп на автомобили в квартал „Капана”, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Новият регламент ще влезе в сила с предстоящия ремонт на ул. „Райко Даскалов” и разширяването на пешеходната зона около нея. Конкурсните процедури стартират на 26 март, но междувременно се подготвят инструкции както за движението в „Капана”, така и за Стария град.

Предвижда се безплатен престой до 20-ина минути и годишен абонамент в размер на 50 лв. за живеещите в квартала, който според сега действащата наредба се полага за един автомобил на адрес.

Има идея в бъдеще да бъдат изградени два буферни паркинга. Обмисля се и финансиране по инициативата „Джесика” за строителството на многоетажен надземен паркинг до Съдебната палата, където теренът е общински. За подземен паркинг под Дондуковата градина пък ще се търси публично-частно партньорство.

Над този вариант се работи вече месец и половина. Има възможност да се направят паркоместа за 250 автомобила, инвестицията е атрактивна, тъй като мястото гарантира бърза възвращаемост.

Идеите ни за развитието на града в този мандат са много големи и надхвърлят възможностите на бюджета и други финансови инструменти като например „Джесика”, затова ще използваме възможностите на публично-частните партньорства по максимално добър за Пловдив и неговите граждани начин, обясни кметът.

След около месец ще е готово портфолио с поне 15-20 обекти и проекти, за които общината търси различни форми на публично-частно партньорство. То ще е достъпно за гражданите под формата на брошура и в електронен вариант - като част от сайта на общината, ориентирана към инвеститорите.

Нови възможности за публично-частни партньорства се очакват от новия закон, който предстои да бъде приет в скоро време.

В портфолиото ще бъдат включени стадион „Пловдив”, закрит плувен басейн и други обществено значими обекти.