Вие сте тук: Начало Новини Официално откриха Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години

Официално откриха Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години

Кметът на Пловдив Иван Тотев приветства участниците и им пожела успех и постигане на желаните резултати.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и ковчежникът на Международната федерация по гребане Майк Уилямс приветстваха участниците в Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години по време на официалната церемония по откриването му на Античния театър.

„През годините Пловдив и Българската федерация по гребане се утвърдиха като отлични организатори на състезания от най-висок ранг. Тук се проведоха Европейското първенство за мъже и жени през 2011 г. и световното първенство за юноши и девойки и неолимпийски дисциплини за мъже и жени през 2012 г. Доказателство, че сме отлични домакини е и фактът, че Международната федерация по гребане (ФИСА) ни гласува доверието да организираме най-значимото събитие от своя календар - Световното първенство за мъже и жени през 2018 г.”, заяви министър Кралев.

Той изрази надежда, че за шампионата на планетата за мъже и жени през 2018 г. в града ще бъде изграден и вторият гребен канал, който ще направи уникална гребната база, която и в момента е сред най-добрите в света.

Кметът на Пловдив Иван Тотев също приветства участниците и им пожела успех и постигане на желаните резултати.

„За пореден път градът ни е домакин на подобна престижна спортна проява от световния календар. Смело мога да заявя, че усилията на управленския екип на общината за  превръщането на Пловдив в център на гребните спортове вече дават резултат. Това го признава и международната спортна общественост, а в подкрепа на думите си искам да подчертая факта, че градът ни спечели домакинството на шест големи световни  и европейски първенства до 2018-та година”, заяви Иван Тотев.

Около 1000 млади гребци ще участват в световното първенство, като България ще бъде представена от 28 състезатели, разпределени в 9 лодки.