Вие сте тук: Начало Новини Официално откриха обновения Природонаучен музей в Пловдив

Официално откриха обновения Природонаучен музей в Пловдив

Уникалните планетариум, аквариум и терариум го превръщат в най-модерния музей в България.

„Щастливи сме, че от днес всички пловдивчани и гости на града вече могат официално да посещават най-модерния природонаучен музей в България.“ Това заяви при тържественото откриване на планетариума, аквариумите и терариумите в Природонаучния музей кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Само за дните на отворените врати преди официалното откриване 3 D планетариумът  без аналог в страната бе посетен от над 5000 души.

Новост е и първата в България зала  с морски аквариуми, в които могат да се видят октоподи, сепии, коралови рибки, а сладководният аквариум с 216 вида сладководни риби от цял свят е най-богатия и добре оформен в страната, съобщи директорът на музея Огнян Тодоров.  Освен змии и гущери, в терариумите има и два крокодила.

До средата на следващата година се предвижда да бъде открита и останалата част от експозицията с препарирани животни, която също е разширена и включва уникален експонат на огромен мъжки лъв, конфискуван на границата. С голям интерес се очаква първата зала с живи пеперуди.

Инж. Иван Тотев припомни, че Природонаучният музей се помещава в сграда, връстница на Съединението от 1885 г. „Когато преди 2 години започнахме с укрепването на подовата конструкция, не знаехме колко далече ще стигнем. Стъпка по стъпка изградихме на практика нова сграда – подове, тавани, покриви. Амбицията на директора завладя и нас да направим нещо наистина впечатляващо, с което всички пловдивчани да се гордеем и Пловдив да бъде отново даван за пример в развитието на музейното дело, като въведем нови стандарти в него. Близо 2 млн. лв. е инвестицията на общината в музея, но всеки лев беше много добре обоснован. Със сигурност това ще е едно от най-посещаваните места в града“, посочи кметът.

Директорът Огнян Тодоров изказа своята благодарност на инж. Иван Тотев и администрацията на Община Пловдив както за финансирането, така и за административната помощ, без които новата придобивка на Пловдив нямаше да се случи.

Многобройни посетители побързаха да се порадват на откритите зали веднага след като инж. Иван Тотев, заместник-кметът Розалин Петков и директорът на музея Огнянов Тодоров прерязаха лентата.

Преди това децата от ЦДГ „Буратино“ и ЦДГ „Малкият принц“ изнесоха  фантастичен спектакъл, който предизвика възхищението и аплодисментите на всички присъстващи.