Вие сте тук: Начало Новини Приеха бюджета, предложен от кмета

Приеха бюджета, предложен от кмета

Силен и задълбочен бюджет, новите управляващи за три месеца влязоха в час. Тази оценка на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и неговия екип направи бившият градоначалник Спас Гърневски по време на дискусиите по бюджет 2012.

На днешната общинска сесия бюджетът на Пловдив беше приет с положителния вот на 33-ма съветници. За първи път от години насам бяха приети предложения както на опозицията, така и на граждани и неправителствени организации, направени по време на общественото обсъждане.

Кметът аргументирано защити предложената финансова макрорамка и с това зададе добрия и конструктивен тон, при който - за изненада на самите съветници, преминаха дебатите.

Не искам да гласувате с нас, а да ни критикувате и да давате предложения, така ще бъдем по-добри управници, обърна се към опозицията инж. Тотев.

С над 192 млн. лв. ще разполага общината през настоящата бюджетна година. 89 милиона от тях са  приходите за държавни дейности, 34 млн. лв. се планират от имуществени данъци, 58 млн. лв. са очакваните неданъчни приходи и над 5 млн. се предвиждат като постъпления от продажба на общинско имущество.

Няма да има увеличение на патентния данък, данък недвижими имоти, данъка върху превозните средства, върху придобиване на имущество по дарение и възмезден начин и туристическия данък.

В разходната част за първи път са заложени рекордните около 4 млн. лв. за проектиране на инфраструктурни обекти и 4 млн. лв. за реконструкции на детски градини, с предвидените милион и половин се очаква съживяване и на културния живот в града. С 13,5 млн. лв. пък ще се изпълнява строителната програма.

Извън бюджета се очакват още 28 млн. лв. от правителството - 13 милиона по договора за софийския боклук и 15 - за многофункционалната спортна зала, за която вече има решение на Министерския съвет.

Бюджетът е добър, защото е реален, коментира инж. Тотев.