Вие сте тук: Начало Новини Общинският съвет гласува Бюджет 2019 на Община Пловдив

Общинският съвет гласува Бюджет 2019 на Община Пловдив

С 31 гласа "за", 15 "против" и един "въздържал се" Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за 2019 година. Бюджетната рамка за тази година е около 342 милиона лева, без средствата по европроектите, по които общината работи.

През всичките години, през които сме планирали бюджети, те са изпълнявани на 100%, дори ги преизпълнявахме. Според данните на Министерството на финансите през миналата година Пловдив е бил или на първо място ( в първото тримесечие) или е бил в първата тройка по финансови показатели, подчерта в изказването си пред съветниците кметът инж. Иван Тотев.

През тази година ще стартират проекти, които ще се изпълняват през няколко бюджетни години – като новия мост над река Марица, който ще струва около 20 милиона лева или пътната връзка между районите Южен и Тракия, който е на приблизителна стойност 50 милиона и за който вече има внесен проект.

„С реализацията на различни важни проекти през последните години преобразихме града. През 2019г. ще финализираме реконструкцията на площад „Централен“, работата за който стартирахме през 2012 г., а гранитните настилки вече започнаха да пристигат“, заяви от трибуната на Общинския съвет кметът Иван Тотев.

По стадион „Пловдив“ вече може да се работи, след като беше направен проект с 11 етапа за реконструкция на съоръжението. Дейностите обаче ще започнат, когато бъде изяснена цялостната концепция за обекта. Предстоят разговори с Министерството на младежта и спорта.

Готов е и проект за 51-метров плувен басейн до басейна „Младост“, които да бъдат свързани и да са част от един цял комплекс.

Три имота остават за отчуждаване на „Модър-Царевец“, като вече е обявена процедурата по ЗОП за избор на изпълнител.

За първи път са заложени 2 милиона за реконструкция на Бунарджика, планът за управление на хълма отне 4 години до неговото окончателно приемане.

Около три месеца работа остава по окончателното приключване на булевард „Северен“.

Голямата епископска базилика ще бъде готова през септември, като зоната около нея вече е обновена.

През лятото се предвижда и галерията на улица „Гладстон“ № 32 да е готова.

Тази година ще стартира и строителството на многоетажни паркинги. Предвиждат се такива в „Западен“, „Тракия“ и „Централен“.

Вече има постъпил проект за реконструкция на подлеза на Чифте баня.

В момента се подготвя строително разрешение за „Голямоконарско шосе“, след като държавата прехвърли имотите, с което ще стартира първият етап от обновяването му. В ход са отчуждителни  процедури в територията на Община Пловдив.

Вече има проект за Южния обходен колектор, който е сред приоритетите на МРРБ и струва близо 90 милиона лева. Очаква се още през тази година ще бъдат обявени процедури по Закона за обществени поръчки.

Бюджетът 2019 ще осигури средства за доброто функциониране на града, без да се увеличават местни данъци и такси. Запазват се всички социални услуги, включително и цената на билетите за градския транспорт.