Вие сте тук: Начало Новини Община Пловдив с поредно признание за усилията й за развитието на туризма в региона

Община Пловдив с поредно признание за усилията й за развитието на туризма в региона

България очаква 800 хил. чуждестранни туристи през първите зимни месеци, Пловдив - да надхвърли половин милион нощувки до края на годината.

Очакваме около 800 хил. чуждестранни туристи да посетят България през ноември и декември. Предварителните данни показват повишен интерес за зимата от редица важни пазари, като общо за сезона се очаква между 4,5 и 5% ръст. Това съобщи министърът на туризма на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в Пловдив, което разглежда резултатите от летния и подготовката за настъпващия зимен сезон. На него присъстват и кметът на общината Иван Тотев, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, представители на Българската агенция по безопасност на храните, Националната агенция за приходите, МВР, министерства и общини, туристическия бранш, национални курорти и др.

„На база заявените полети можем да кажем, че има ръст на интереса от 24 % на пазар Русия, 20% - от Израел; 74% - от Ирландия“, каза Николина Ангелкова. По думите ѝ от Великобритания също има повишен интерес. Румъния, Гърция, Турция и Македония също традиционно ни предпочитат за зимна ваканция, стана ясно от нейните думи.

В рамките на заседанието на Националния съвет по туризъм бе коментирано какъв ще бъде контролът за новия сезон. Всеки от представителите на КЗП, НАП, МВР и БАБХ, представи отчет за дейността на институциите през лятото и план на инспекциите през зимата. „За всички нас е важно потребителите на туристически услуги да получават качествен продукт, затова ще бъдем безкомпромисни в проверките“, подчерта Николина Ангелкова.

Тя съобщи, че ще се продължи с проверките на местата за настаняване и заведенията за хранене. От началото на годината до сега Министерството на туризма е направило близо 1 000 такива инспекции. „Ние като администрация няма да толерираме нарушенията. Готови сме да стартираме процедура за отнемане на звезда на всеки хотел, който системно нарушава правилата. Вече имаме един такъв случай във Велико Търново и най-вероятно няма да остане изолиран“, каза ще министърът на туризма.

Особено внимание бе обърнато на Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България. Тя влезе в сила на 1 октомври 2015 г., но този сезон ще е първият, в който ще се приложи в пълнота. Вече 52 ски писти са категоризирани по нея, като съвместните екипи на МТ и КЗП ще следят за информационната обезпеченост и изискванията за безопасност на пистите през новия сезон.

В рамките на официалното откриване на заседанието, министър Ангелкова връчи на кмета на Пловдив Иван Тотев почетен плакет по случай 10 годишнината от откриването на Туристическия информационен център в града и за последователните усилия, които общината полага за развитието на туризма в региона. „До края на годината ще надхвърлим половин милион нощувки, реализирани на територията на общината. Ако сравним тези цифри с нивата от преди 5 години ще видим, че те са се удвоили“, подчерта кметът и благодари за добрата работа с Министерството на туризма.

КЗП отчетоха общ спад на нарушенията в сферата на туризма и представиха доклад за дейността си през 2016 г. Общо са направени над 5 000 проверки от началото на годината до сега и има готовност за откриване на изнесени приемни в големите зимни курорти през активния сезон, стана ясно от думите на Димитър Маргаритов.