Вие сте тук: Начало Новини Община Пловдив подготвя реализацията на Водния проект

Община Пловдив подготвя реализацията на Водния проект

Още в началото на 2016 г. Община Пловдив предвижда да подаде апликационната форма, а до края на януари да подпише договора.

Модернизирането на пречиствателната станция продължава да е основният приоритет във Водния проект на Пловдив, заяви кметът инж. Иван Тотев след среща с управляващия орган в Министерството на околната среда и водите.

Водният цикъл на Пловдив е сред четирите пилотни проекта, които ще се реализират в началото на новата оперативна програма. Допустимата стойност е до 100 млн. лв., което спестява дългите съгласувателни процедури с Европейската комисия, а одобрението е директно от управляващия орган в София.

Работна група на общината веднага се заема с анализ и актуализиране на дейностите, включени в първоначалния проект. Тези дни предстои среща с ВиК оператора, който е асоцииран партньор по проекта.

Съфинансирането от страна на общината се очаква да е около 10 на сто, но още на етап администрацията предвижда да впише допълнително съфинансиране за възстановяване на уличната мрежа от бордюр до бордюр  - дейности, които са в обхвана на водния проект, но не са допустими като разход, посочи инж. Тотев. След промените в Закона за водите вече има възможност за възстановяване на ДДС.

Други приоритети в проекта са насочени към обновяването на големи колектори и вътрешноквартална ВиК мрежа на територията на район „Северен“.

Още в началото на 2016 г. Община Пловдив предвижда да подаде апликационната форма, до края на януари да подпише договора, а през март да даде обявление за тръжните процедури.