Вие сте тук: Начало Новини Обществен паркинг за над 50 места откриха в район „Централен“

Обществен паркинг за над 50 места откриха в район „Централен“

Поредния нов паркинг откриха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов на кръстовището на ул. „Родопи“ с ул. „Антон Тайнер“ до училище „Св. Паисий Хилендарски“.

На мястото на около 20 метални гаражни клетки е изграден съвременен паркинг за 54 автомобила, специално обозначени са паркоместа за инвалиди, предвидена е дори зона за паркиране на мотори. Поставена е необходимата маркировка, изградено е LED осветление, а със съдействието на ОП „Градини и паркове“ са оформени приветливи „островчета“ със зеленина и цветя.

„Паркингът е общински и безплатен.  Ако има желаещи за гарантирано паркомясто, общинската наредба им дава възможност да го наемат съгласно нормативната уредба“, обясни кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

„Предвиждаме квота за платените паркоместа пред блоковете, така че по-голямата част от новите паркинги, които се изграждат във всички пловдивски райони, да се ползват безплатно от гражданите“, допълни инж. Иван Тотев.

Той припомни, че политиката на Община Пловдив е в града поетапно да бъдат премахнати всички метални гаражи, като се заменят със съвременни паркинги. За да се стимулират районните кметове, се обмисля вариантът от следващата година те да получават алтернативно финансиране за своите проекти, а не както досега – от гаражните такси.

Очакванията на районния кмет са до средата на 2018 г. в „Централен“ да не остане нито един от около 800-те метални гаража. До края на месеца в „Централен“ предстои откриването на още близо 80 нови паркоместа по бул. „Марица-юг“.