Вие сте тук: Начало Новини Обсъждат откриването на регионални звена в Пловдив на две икономически агенции

Обсъждат откриването на регионални звена в Пловдив на две икономически агенции

Министърът на икономиката Божидар Лукарски декларира ангажираността на централната власт за развитието на Тракия икономическа зона

„С кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и областния управител Розалин Петков обсъждаме идеята да създадем в Пловдив регионално звено на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия“. Това обяви днес на пресконференция в града под тепетата министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова бяха на специална работна среща в Община Пловдив за развитието на „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/. Кметове и зам.-кметове на 9 общини, които подписаха миналата година Меморандум за съвместна работа по реализация на зоната в пълен мащаб, участваха в дискусията.

„Декларирам ангажираността на централната власт, за да се случат нещата по-бързо. Впечатлен съм от свършената работа в ТИЗ и от възможностите, които дава. Сигурен съм, че с помощта на местната власт, на държавната власт, в лицето на правителството и в частност на Министерството на икономиката, тази зона ще бъде плацдармът за още по-динамичния икономически възход на региона“, обяви министър Лукарски.

За развитието на Тракия икономическа зона ще допринесе и реализирането на проекта за реконструкция и разширяване на най-ползваната входно-изходна артерия на Пловдив - Голямоконарско шосе, подхвана една от важните  теми кметът инж. Иван Тотев. Общините Пловдив и Марица имаме намерение тази година да стартираме първия етап от този проект. Ще чакаме подкрепата на държавата, каза градоначалникът.

„Досега в ТИЗ, която обединява 6 индустриални зони в района на Пловдив, 114 чужди и български компании са инвестирали над 1 милиард евро. Разкрити са 15 хиляди работни места, предвиждаме нови 30 000 работни места в рамките на 10 години“, посочи конкретни цифри инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“ АД.

„Обединихме зоните в Тракия икономическа зона, за да предложим индустриални терени с различни специфики и този начин да отговорим напълно на инвеститорското търсене“, обобщи доц. д-р инж. Никола Добрев, председател на Съвета на  директорите на КЦМ 2000 АД . Той посочи, че освен площи ТИЗ разработва и конкретни проекти като този за завод за акумулатори, който предприемачите могат да реализират.

„Факт е, че големите компании водят след себе си своите подизпълнители или ангажират местни такива, както е случаят с „Либхер", например“, допълни инж. Панчев. Китайска фирма, която е подизпълнител на американската Сензор - Найт Индастриъл /Sensor-Nite Industrial /, в момента също оглежда ТИЗ за инвестиция.“

Самата Сензор - Найт  ще открие през юни тази година първия етап от проекта си, при което ще даде работа на 1500 души, стана ясно по време на работната среща. Американската компания има 140 предприятия по света, но тук строи втория си по големина завод, подчерта кметът на община Марица Димитър Иванов.