Вие сте тук: Начало Новини Обсъдиха напредъка на проекта за преместването на Музея на авиацията в Пловдив

Обсъдиха напредъка на проекта за преместването на Музея на авиацията в Пловдив

Напредъкът на проекта по преместване на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив обсъдиха на среща кметът Иван Тотев, доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей, Рада Банялиева, директор на Музей на Авиацията в Крумово, Амелия Гешева, заместник-кмет „Култура и туризъм“ и Кирил Велчев, изпълнителен директор в ОФ "Пловдив 2019".

Община Пловдив, фондация Пловдив 2019 и Националният военноисторически музей с филиал „Музей на авиацията“ – Крумово си подават ръка заедно да работят по съвместни проекти по социализация на музея и привличане на разнообразна аудитория, предимно деца.

През 2016 година теренът, където ще се помещава музеят на Авиацията в Пловдив, беше прехвърлен от Министерство на отбраната за управление от Националния военноисторически музей.

„Община Пловдив поема финансирането на идейния проект на бъдещия музей, който ще се намира на булевард „Освобождение“ срещу Мебелна къща“, съобщи кметът Иван Тотев.

В хода на разговорите бяха обсъдени възможностите за привличане на финансиране чрез оперативни програми както и други допълнителни източници освен държавния бюджет.

„Целта е бъдещият музей да се превърне в една от атракциите, както и да стане част от туристическия маршрут на Пловдив“, посочи кметът. Той припомни, че администрацията направи първите стъпки по осигуряване на достъпност до музея чрез изграждане на улица „Цветан Лазаров“ в район Тракия.

„Каузата е добра и за музея, и за града“, заяви доц. д-р Соня Пенкова.

Според Рада Банялиева значително ще се увеличат ентусиастите, които искат да видят как се реставрират самолети на живо, защото няма много градове в света, които да могат да се похвалят с наличието на подобен музей.

През 2019 година Музеят на авиацията ще бъде част от програмата на Европейска столица на културата.