Вие сте тук: Начало Новини Новото управление на Пловдив задвижи работата по европейските проекти

Новото управление на Пловдив задвижи работата по европейските проекти

Задвижена е работата по европейските проекти и в близките месеци Община Пловдив очаква 15 милиона лева от еврофондове, обяви кметът инж. Иван Тотев.

Задвижена е работата по европейските проекти и в близките месеци Община Пловдив очаква 15 милиона лева от еврофондове, обяви кметът Иван Тотев след поредици от срещи с министерства и институции през изминалата седмица. Той обясни, че след разговори в Министерството на труда и социалната политика се оказва, че Пловдив е заплашен да изпусне 1.9 милиона лева за проект по социална инфраструктура заради разминаване с условията. Постигната е договорка проектът да бъде преструктуриран и в него освен изграждането на център за социални услуги да се включи и изграждането на детски ясли с млечна кухня на ул. “Вратцата” в район “Източен”.

Внесен е проектът и за лъчетерапевтичен комплекс към Онкологичния диспансер на стойност 6,8 милиона лева, конкурсът за който бе скандално забавен в предишния мандат на управление. През следващата седмица кметът на Пловдив ще проведе среща във връзка с проекта за интегрирани планове за 1 милион лева. Иван Тотев допълни, че процедурите по Водния проект за 80 милиона евро и за устойчив градски транспорт за 24 милиона евро вървят към финализиране.

Общината обаче е застрашена да не получи половин милион лева по европейски проект, реализиран още преди една година от старото управление на град. Санкциите, които заплашват Пловдив, са по проекта за ремонт на училищни сгради на стойност 6 милиона лева. Проверка е установила, че при избор на изпълнители за саниране е допусната промяна на методиката на оценяване на офертите. Наложени са и глоби за пропуски в строителния надзор. Това са средства, които вече са изплатени от общинския бюджет, обясни кметът Иван Тотев и допълни, че лично ще следи работата по европейските проекти.