Вие сте тук: Начало Новини Реставрираната къща „Клианти“ е новото бижу на Стария Пловдив

Реставрираната къща „Клианти“ е новото бижу на Стария Пловдив

Къща „Клианти“ – най-старата запазена и красива къща в Стария град, вече е официално открита, след усилена реставрация, продължила 10 години. Началото на възстановителните работи беше дадено с така наречения Японски проект и е чудесен пример за приемственост между общинската администрация през годините.

Ремонтът е на стойност 1,6 милион лева, като до момента такива мащабни възстановителни дейности не са правени.

„Всяка година малко по малко, благодарение и на различните проекти, по които кандидатствахме и отпуснатите суми от Общинския съвет успяхме да възстановим къща „Клианти“ - безценна ценност, която задължително всеки трябва да се види“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев минути преди да пререже лентата заедно с участниците в проекта.

Той изрази надежда, че обектът ще се превърне в един от най-посещаваните в града. „Надявам се ремонтът на Етнографския музей скоро също да бъде завършен и да започне ремонтът на Жълтото училище, за което вече има отпуснати средства. Промяната в Старинен Пловдив е вече видима и с проекти като този надскачаме нивото на Пловдив и се доближаваме на национално ниво“, каза още кметът Тотев.

Къща „Клианти“ е обект, който разказва историята на хората, които са живели тук. В нея има изрисувана уникална и богата художествена декорация, стенописи и орнаменти. Някои от елементите са с 24-каратов златен варак. Уникални са и таваните, изписани в старинен стил и алафрангата с пейзажи на Константинопол и Виена. Орнаментите не се повтарят един с друг, което го няма в нито една друга къща в Стария град. Тя е образец на отворен тип къща, заради големите чардаци.

За цялостната реставрация са големи заслугите на арх. Румяна Пройкова, реставраторът Елена Кривошиева, изпълнителят Джовани Димитров и целият екип, който даде нов живот на къща „Клианти“. Почетени бяха и заслугите на покойните арх. Вера Коларова и арх. Кристина Станева.

„Нашата работа носи много голямо удовлетворение и трудностите минават и заминават, крайният резултат остава. Щастлив съм, че мога да вляза в една къща, чиято реставрация сме завършили. Това е едно голямо постижение“, развълнувано заяви Джовани Димитров.

На откриването на новата перла в короната на Старинен Пловдив присъстваха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, районни кметове, общественици, журналисти и граждани.

В къща Клианти може да се видят изящни рисунки, една от които се предполага, че е изглед на самата сграда, когато е построена през втората половина на 18 век. Първичната къща е съвършено различна от тази, която виждаме сега.

Има две оси, вероятно е имало и трета, по-късно съборена. На долния етаж къщата е била отворена, цялата е била на колони и на леко засводени конструкции, наречени – хиприи. Горе е имало три помещения с грамаден отворен чардак. В началото къщата е била по-ниска.

Вдигането на втория етаж (надстрояването) е станало по-късно и разликата във височините я прави уникална за Старинен Пловдив.

Рисувана е през 1817 г., през така наречения втори период и сегашното възстановителни работи са от този период. За сравнение къща Хиндлиян е по-късно изписана – около 1846г. Била е собственост на заможен и изтъкнат човек.

Мебелите са реставрирани, а килимите са ръчно направени от чиста вълна с естествени цветове, придобити по естествен начин със 160 възела на кв.см.

„Трябва да пазим, обичаме и поддържаме културно-историческото наследство в града. Надявам се гостите и пловдивчани да спомогнат за това“, призова кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.